Η τουρκική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να συστήσει μια επιτροπή, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας των βουλευτών Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, συμπροέδρων του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), σε βάρος των οποίων ξεκίνησε ποινική έρευνα με την κατηγορία της διάπραξης «εγκλήματος κατά του Συντάγματος», αφού τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης μεγαλύτερης αυτονομίας στις κουρδικές περιοχές.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah σήμερα, η κοινοβουλευτική επιτροπή Δικαιοσύνης θα συζητήσει το ζήτημα σε μια υποεπιτροπή, προτού προτείνει τη λήψη αυτού του μέτρου στην Εθνοσυνέλευση.

Επαρκεί η απλή πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διαθέτει αυτοδυναμία, για την άρση της ασυλίας των βουλευτών.

Μόλις μια ημέρα πριν, χθες Σάββατο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφραζε την υποστήριξή του στην απόφαση να διεξαχθεί ποινική έρευνα σε βάρος των δύο Κούρδων ηγετών.

Ο επικεφαλής άλλωστε του τουρκικού κράτους επισήμανε ότι εκείνοι πρέπει «να πληρώσουν το τίμημα» για τις δηλώσεις τους υπέρ της αυτονομίας των Κούρδων και τάχθηκε υπέρ της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας για να διευκολυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε δηλώσεις που προτρέπουν υπέρ της διαίρεσης της χώρας» σημείωσε ο Ερντογάν.

Ο Ντεμιρτάς είχε πει κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του την περασμένη Κυριακή ότι οι Κούρδοι της Τουρκίας πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να ζήσουν αυτόνομα ή «κάτω από την τυραννία ενός άνδρα». Αυτές οι δηλώσεις του προκάλεσαν την οργή των Τούρκων εθνικιστών, που θεωρούν ότι η παραμικρή αναγνώριση αυτονομίας στις κουρδικές περιοχές συνιστά μια απειλή για την ενότητα του τουρκικού κράτους.

Ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος έσπευσε να χλευάσει τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν και είπε ότι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος «μοιράζει ετυμηγορίες όπως το Ανώτατο Δικαστήριο», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Πολλοί δήμαρχοι κουρδικών πόλεων επίσης διώκονται με τις ίδιες κατηγορίες και περίπου 20 εξ αυτών έχουν ήδη προφυλακιστεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις