Όλα τα χημικά όπλα που είχε δηλώσει η Συρία το 2013 έχουν πλέον καταστραφεί, ανακοίνωσε ο οργανισμός που είχε αναλάβει την εποπτεία της διαδικασίας αυτής, δύο χρόνια αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση αποστολής τους εκτός του συριακού εδάφους.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) εκφράζει πάντως έντονες ανησυχίες για τις καταγγελίες περί χρήσης αερίων μουστάρδας, σαρίν και χλωρίου στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Το δηλωμένο χημικό οπλοστάσιο “καταστράφηκε σε ποσοστό 100%”, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΧΟ Μάλικ Ελάχι. “Η καταστροφή αυτή βάζει τέλος σε ένα σημαντικό κεφάλαιο όσον αφορά τον τερματισμό του προγράμματος παραγωγής χημικών όπλων στη Συρία”, ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Αχμέτ Ιζιμτζί. “Συνεχίζουμε το έργο μας ώστε να ανταποκριθούμε στη συνεχιζόμενη χρήση χημικών όπλων στη χώρα αυτή”, πρόσθεσε.

Οι τελευταίες 75 φιάλες υδροφθορίου καταστράφηκαν σε ένα εργοστάσιο στο Τέξας των ΗΠΑ.

Η διαδικασία καθυστέρησε να ολοκληρωθεί καθώς ήταν αναγκαίο να βρεθεί “μια τεχνική λύση για τον χειρισμό των φιαλών υπό επιδεινούμενες και επικίνδυνες συνθήκες”, σημείωσε ο ΟΑΧΟ.

Με βάση τις διεθνείς συμφωνίες τα χημικά όπλα θα έπρεπε να έχουν καταστραφεί μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

Έπειτα από μια επίθεση με χημικά στην Ανατολική Γούτα, στην οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι τον Αύγουστο του 2013, η συριακή κυβέρνηση δέχτηκε να δηλώσει το σύνολο του χημικού οπλοστασίου της και να παραδώσει τα όπλα αυτά για να καταστραφούν υπό την επίβλεψη του ΟΑΧΟ.

Μεγάλες ποσότητες χημικών όπλων, μεταξύ των οποίων αέρια μουστάρδας και σαρίν, καταστράφηκαν πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο σκάφος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις