Έναν χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo, το επετειακό του πρωτοσέλιδο σκίτσο ενός αγριεμένου θεού προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. «Έναν χρόνο μετά, ο δολοφόνος τρέχει πάντα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του γαλλικού περιοδικού.

Το επετειακό τεύχος χαρακτηρίζεται από θυμό απέναντι σε όλες τις θρησκείες, εξ’ ου και το σκίτσο ενός αγριεμένου θεού που τρέχει με αιματοβαμμένα ρούχα και καλάσνικοφ στην πλάτη. Σκίτσο που έχει επικριθεί πολύ από όσους θεωρούν ότι κακώς συγχέει τη θρησκεία με την τρομοκρατία.

Έναν χρόνο μετά και το Charlie Hebdo τρέχει πάντα, «υπηρετώντας την ελευθερία της έκφρασης, γιατί αυτή είναι η μόνη απάντηση προς αυτούς που θέλησαν το θάνατό μας», γράφει στο κύριο άρθρο του ο «Ρις», ένας εκ των σκιτσογράφων του περιοδικού, ο οποίος είχε τραυματισθεί σοβαρά κατά την περσινή επίθεση.

Την επετειακή αυτή εβδομάδα συζητείται με ένταση το θέμα της ασφαλείας, γεγονός που υπογραμμίζεται και από τη διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μονιμοποίηση ορισμένων μέτρων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ώστε να ισχύουν και μετά τη λήξη της τον Φεβρουάριο.

Δείτε το πρωτοσέλιδο

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα επιτρέπονται έφοδοι και κατασχέσεις τη νύχτα, ακόμα και για προληπτικούς λόγους βάσει των στοιχείων της αστυνομίας, παντός είδους έλεγχοι σε όσους θεωρούνται ύποπτοι, ενώ οι αστυνομικοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα όπλα τους ακόμη κι αν δεν βρίσκονται σε κατάσταση άμυνας.

Το θέμα έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις, με ερώτημα κατά πόσο η Γαλλία μετατρέπεται σε αστυνομικό κράτος.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας και εφόσον εγκριθεί θα έλθει στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 10 Φεβρουαρίου.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις