Η μυστηριώδης εξαφάνιση πέντε εργαζομένων στον ίδιο εκδοτικό οίκο, γνωστό για την επικριτική του στάση απέναντι στην Κίνα, έχει σπείρει τον τρόμο στο Χονγκ Κονγκ, την πρώην αυτή βρετανική αποικία, όπου αρχίζει να παγιώνεται το αίσθημα ότι το Πεκίνο θέλει να αυξήσει την επιβολή του.
Τα βιβλιοπωλεία βγάζουν από τα ράφια τους τα έργα πολιτικού περιεχομένου, ενώ οι εκδότες και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων στα οποία πωλούνται βιβλία που είναι απαγορευμένα στην ηπειρωτική χώρα αισθάνονται πλέον ότι απειλούνται.
Οι πέντε άνθρωποι που εξαφανίστηκαν εργάζονταν για τον οίκο Mighty Current, ο οποίος είναι γνωστός στο Χονγκ Κονγκ για τα όχι και τόσο φιλικά βιβλία του απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση. Όπως πιστεύεται, οι πέντε εξαφανισθέντες βρίσκονται στα χέρια των κινεζικών αρχών.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η περίπτωση του 65χρονου εκδότη Λι Μπο, του τελευταίου που αγνοείται. Και αυτό γιατί ο Λι Μπο εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, στο Χονγκ Κονγκ, σε αντίθεση με τους τέσσερις άλλους.
“Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ήρθαν στο Χονγκ Κονγκ για να αρπάξουν κάποιον. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιν Ζονγκ, ο οποίος εκδίδει έργα που είναι απαγορευμένα στην Κίνα.
“Αν αυτό γίνει ο κανόνας και μπορούν να απαγάγουν εδώ ανθρώπους όποτε νά’ναι (…) αυτό θα είναι ένα μεγάλο χαστούκι”, σημείωσε.
Οι τρεις εξαφανίστηκαν ενώ βρισκόντουσαν στη νότια Κίνα, ενώ ο τέταρτος στην Ταϊλάνδη.
“Ως ελεύθερη κοινωνία, θα πρέπει να προσφέρουμε ένα ελεύθερο βήμα για να μπορούν να εκφραστούν διαφορετικές φωνές”, συμπλήρωσε επίσης ο Πολ Τανγκ, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου People’s Recreation Community, το οποίο προτείνει στους αναγνώστες του τίτλους που είναι απαγορευμένοι στην Κίνα, όπως άλλωστε και καμιά δεκαριά ακόμη βιβλιοπωλεία του Χονγκ Κονγκ.
Πρόκειται για “λευκή τρομοκρατία. Κανείς δεν ξέρει μέχρι που θα φτάσει αυτό”, πρόσθεσε.
Οι βουλευτές που είναι υπέρμαχοι της δημοκρατίας έχουν εξοργιστεί, όπως άλλωστε και οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ που πιστεύουν ότι ο Λι έχει απαχθεί από το Πεκίνο. Η Κίνα καταπατεί την αρχή της “μιας χώρας, δύο συστήματα”, καταγγέλλουν.
Η Κίνα και η Βρετανία συμφώνησαν όταν μεταβιβάστηκε η κυριαρχία της περιοχής αυτής στο Πεκίνο να διατηρηθεί για 50 χρόνια ο τρόπος ζωής και οι ελευθερίες που ίσχυαν στο Χονγκ Κονγκ όταν ήταν βρετανική αποικία: οι κινεζικές υπηρεσίες ασφάλειας δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στην ημιαυτόνομη αυτή περιοχή.
Η εξαφάνιση των πέντε ανθρώπων ενισχύει ωστόσο την πεποίθηση ότι μεγαλώνει η επιθυμία επέμβασης του Πεκίνου στην πολιτική ή την εκπαίδευση.
Οι εξαφανισθέντες εργάζονταν σε ένα πολύ μικρό βιβλιοπωλείο στο Causeway Bay, έναν από τους εμπορικούς ναούς του Χονγκ Κονγκ. Σε αυτό μπορούσε κανείς να βρει πληθώρα βιβλίων για τα παρασκήνια της κινεζικής εξουσίας, την ιδιωτική ζωή ηγετών και τα πιθανολογούμενα σκάνδαλα διαφθοράς.
Το κατάστημα είναι κλειστό εδώ και πολλές ημέρες.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις