Ελευθερία της σκέψης, ελευθερία της άποψης, ελευθερία του να επιλέγουν τον σύντροφό τους: η Αυστρία ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα να διανέμει στους αιτούντες άσυλο ένα φυλλάδιο όπου υπενθυμίζονται, κυρίως με την χρήση σκίτσων τα «δικαιώματα», οι «υποχρεώσεις» και οι «αξίες» των πολιτών της χώρας όπου σκοπεύουν να εγκατασταθούν.

Ο «οδηγός του πρόσφυγα» έκτασης δύο σελίδων, τον οποίο προετοίμασε το υπουργείο Εσωτερικών, κυκλοφορεί σε περίπου 60.000 αντίτυπα στα αγγλικά, τα αραβικά, τα φαρσί όπως επίσης και σε 10.000 αντίτυπα στα γερμανικά, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου.

Το φυλλάδιο αυτό διανεμήθηκε αυτήν την εβδομάδα και θα διατίθεται στις υπηρεσίες μετανάστευσης, τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο, ο αριθμός των οποίων το 2015 ξεπέρασε τους 85.000.

Με τη βοήθεια σκίτσων και χρησιμοποιώντας πολύ απλές φράσεις, το φυλλάδιο του υπουργείου περιγράφει τις «αξίες» της χώρας, τις οποίες χωρίζει σε ενότητες: «ανθρώπινη αξιοπρέπεια», «ελευθερία», «δημοκρατία και κράτος Δικαίου», «ισότητα ανδρών και γυναικών», «δικαιώματα των παιδιών».

Προειδοποιεί επίσης ότι «η βία απαγορεύεται στην Αυστρία»: «ακόμα και εντός της οικογένειας δεν πρέπει να υπάρχουν βιαιοπραγίες!» επισημαίνεται πάνω από ένα σκίτσο που απεικονίζει έναν άνδρα να χτυπά μία γυναίκα με την εικόνα να την καλύπτει ένα μεγάλο κόκκινο «Χ».

Ανάλογο είναι το σκίτσο ενός άνδρα που βιαιοπραγεί εναντίον ενός παιδιού.

«Η ευγένεια είναι σημαντική στην Αυστρία, περιλαμβανομένης εκείνης μεταξύ των ανδρών και των γυναικών» εξηγείται.

«Μία γυναίκα είναι ελεύθερη να επιλέξει εάν και πότε θέλει να παντρευτεί» και «τα ζευγάρια του ιδίου φύλου είναι νόμιμα στην Αυστρία» γράφει ο τίτλος πάνω από ένα σκίτσο που απεικονίζει δύο άνδρες και δύο γυναίκες να φιλιούνται.

Μεταξύ των «βασικών κανόνων» συγκαταλέγονται επίσης: «καθένας στην Αυστρία είναι ελεύθερος να εκφράζει τις απόψεις του» και «η θρησκεία είναι ιδιωτική υπόθεση».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις