Ουγγαρία: Θα εμποδίσουμε την επιβολή κυρώσεων στην Πολωνία

Ουγγαρία: Θα εμποδίσουμε την επιβολή κυρώσεων στην Πολωνία
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα αντιταχθεί στην επιβολή κυρώσεων οποιουδήποτε είδους από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Πολωνίας, διεμήνυσε την Παρασκευή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, εν μέσω της ενίσχυσης του συντηρητικού άξονα Βαρσοβίας-Βουδαπέστης.

«Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει ποτέ κυρώσεις εναντίον της Πολωνίας», είπε ο Όρμπαν στο ουγγρικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο MR1, αξιώνοντας από τους ευρωπαίους εταίρους του «περισσότερο σεβασμό για τους Πολωνούς», διότι «το αξίζουν».

Αυτή η προειδοποίηση καταγράφεται ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απειλήσει εδώ και μερικές ημέρες τη Βαρσοβία ότι ενδέχεται να κινήσει διαδικασία σε βάρος της για παραβίαση των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, μετά την υιοθέτηση ενός νόμου ο οποίος θέτει τα δημόσια μέσα ενημέρωσης υπό τον έλεγχο του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS).

Ο Όρμπαν, ο οποίος επικρίνεται επίσης συχνά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για αυταρχικές εκτροπές, μοιάζει να έχει βρει έναν σύμμαχο στο κόμμα που ανέκτησε την εξουσία στην Πολωνία τον Οκτώβριο· ο Ούγγρος πρωθυπουργός και ο ηγέτης του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι είχαν μια συνάντηση εξάωρης διάρκειας την Πέμπτη.

Ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι δεν έκρυψε την Πέμπτη ότι η Βαρσοβία ελπίζει να «ωφεληθεί από την ουγγρική εμπειρία στις επαφές της με την ΕΕ».

Πολλές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης της Πολωνίας, όπως η θέσπιση νέου πλαισίου για το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ, οι αλλαγές όσον αφορά τη φορολογία των τραπεζών και των πολυκαταστημάτων, αποτελούν αντανάκλαση μέτρων που έχει προωθήσει ήδη η κυβέρνηση του Όρμπαν τα τελευταία χρόνια, αψηφώντας τις επικρίσεις ορισμένων από τους εταίρους του στην ΕΕ.