Ο υπουργός Υγείας του Αφγανιστάν δέχτηκε επίθεση με σύριγγα από έναν τοξικομανή ενώ επέβλεπε μια επιχείρηση για την απομάκρυνση ναρκομανών από την περιοχή όπου συνηθίζουν να συγκεντρώνονται, στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Ο υπουργός Φεροζουντίν Φερόζ “είναι καλά, δεν προσβλήθηκε από τον ιό HIV και συνεχίζει τη δουλειά του” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Ισμαήλ Καβούσι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου.

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα την ταυτότητα του δράστη, ούτε διευκρίνισαν αν πάσχει από κάποια ασθένεια. Το υπουργείο όμως επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για έναν ηρωινομανή άνδρα ο οποίος “εκμεταλλεύτηκε το σκοτάδι για να επιτεθεί στον υπουργό με μια σύριγγα”.

“Ευτυχώς, ο υπουργός φορούσε ένα χοντρό παλτό και δεν γρατζουνίστηκε”, εξήγησε ο Καβούσι.

Ο υπουργός επέβλεπε μια επιχείρηση για την απομάκρυνση τοξικομανών από μια γέφυρα της Καμπούλ όπου συνηθίζουν να συγκεντρώνονται για να παίρνουν τη δόση τους. Οι ασθενείς οδηγήθηκαν κατόπιν στο Στρατόπεδο Φοίνιξ, μια πρώην αμερικανική βάση, για να υποβληθούν σε αποτοξίνωση.

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία στο Αφγανιστάν, μια χώρα που κατέχει τα πρωτεία στην παραγωγή οπίου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι χρήστες ναρκωτικών αυξήθηκαν από 1,6 εκατομμύριο το 2012 στα 3 εκατομμύρια το 2014, σε μια χώρα με πληθυσμό 30 εκατομμυρίων. Οι περισσότεροι τοξικομανείς κάνουν χρήση οπίου και ηρωίνης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις