Τούρκοι στρατιωτικοί σκότωσαν 18 Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες σε μάχες στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε το Σάββατο το επιτελείο, καθώς οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην περιοχή από το καλοκαίρι, όταν η κατάπαυση του πυρός που διαρκούσε δύο χρόνια τερματίστηκε.

Πηγές στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας είπαν ότι πέντε ακόμη άνθρωποι, οι τέσσερις από τους οποίους ήταν στρατιώτες, τραυματίστηκαν σε επιθέσεις με ελαφρά όπλα και με βόμβες στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι 16 μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην πόλη Τσιζρέ, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, και άλλοι δύο Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες σκοτώθηκαν στην ιστορική συνοικία Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ.

Στη Σουρ επίσης ένας στρατιώτης τραυματίστηκε από σφαίρες, ενώ τρεις ακόμη στρατιώτης και ένας δημόσιος υπάλληλος τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας χθες, ανέφεραν πηγές στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Στη Σιλώπη, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν 24 αυτονομιστές που προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη μαζί με ντόπιους, σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό.

Το γενικό επιτελείο ανέφερε εξάλλου ότι συνολικά 426 αυτονομιστές αντάρτες έχουν σκοτωθεί στις πόλεις Τσιζρέ και Σιλώπη και στη συνοικία Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ – και στις τρεις περιοχές έχει επιβληθεί 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας – αφότου άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί πριν από έναν μήνα. Ο αριθμός είναι αδύνατον να επαληθευτεί, καθώς απαγορεύεται η πρόσβαση σε δημοσιογράφους και ανεξάρτητους παρατηρητές.

Η μεταφορά των εχθροπραξιών από τις επαρχίες σε αστικά κέντρα σήμανε ότι οι άμαχοι βρίσκονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με διασταυρούμενα πυρά.

Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), μια από τις κυριότερες φωνές της κουρδικής μειονότητας, κατήγγειλε ότι τουλάχιστον 72 άμαχοι έχουν σκοτωθεί αφότου κηρύχθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας στις τρεις πόλεις την 14η Δεκεμβρίου.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ πολίτες διαμαρτύρονται για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται χωρίς καμιά διάκριση από τις αρχές και την απαγόρευση ακόμη και σε αρρώστους να πάνε σε νοσοκομεία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει στα τέλη της περασμένης χρονιάς ότι τουλάχιστον 3.100 αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις εντός κι εκτός της τουρκικής επικράτειας το 2015.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις