«Πως θα φαινόταν αν απεικόνιζα την εμμονή της Αμερικής με τα όπλα στην πιο ακραία λογική της;» είναι το ερώτημα που έθεσε και απάντησε με τους ραπιδογράφους του ο ζωγράφος και εικονογράφος Έρικ Ντρούκερ, που σχεδίασε το εξαιρετικά επίκαιρο εξώφυλλο για το αμερικανικό περιοδικό New Yorker, στο τεύχος που κυκλοφόρησε στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό-φάρος για την παγκόσμια δημοσιογραφία κάνει εικόνα το κοινωνικό-πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

Ο τίτλος του εύγλωττος: «Shopping Hours» και κατακεραυνώνει την κουλτούρα των όπλων στις ΗΠΑ. Στο εξώφυλλο ένα καλοβαλμένο ζευγάρι κάνει τα ψώνια του με κέφι, βάζοντας στο καροτσάκι του όχι μόνο τη δίλιτρη συσκευασία με το γάλα αλλά επιλέγει με χαρά και μια ποικιλία από πυροβόλα όπλα και μερικές χειροβομβίδες, με τον ίδιο τρόπο που θα αγόραζε δημητριακά και απορρυπαντικά.

Η ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή και η υπερβολικά εύκολη πρόσβαση σε στρατιωτικού τύπου οπλισμό δεν είναι «η μόνη ιστορία στο Σαν Μπερναντίνο, αλλά ένα τρομακτικό απόσπασμα της».

Όπως γράφει ο Τζον Κάσιντι, σε πρόσφατο άρθρο του στο περιοδικό, υπάρχουν 300 εκατομμύρια όπλα στα χέρια ιδιωτών στις ΗΠΑ και οι πωλήσεις όπλων εκτινάχθηκαν στη διάρκεια των εκπτώσεων της «Μαύρης Παρασκευής», που τοποθετείται χρονικά μετά τη γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών και πριν από τα Χριστούγεννα.

Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις για περιορισμούς και ελέγχους και τι επίμονες προσπάθειες του Ομπάμα προς αυτή την κατεύθυνση, οι πωλήσεις όπλων συνεχίζονται όπως και οι καθημερινοί πυροβολισμοί, σχολιάζει το New Yorker.

Και συνοδεύει το εξώφυλλο με μια ευχή: Μακάρι η εικόνα του Έρικ Ντρούκερ να ήταν αποκύημα φαντασίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις