Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε την Τετάρτη “την ευγνωμοσύνη του” στις αρχές του Ιράν για τη “γρήγορηαπελευθέρωση των δέκα Αμερικανών πεζοναυτών που είχαν συλληφθεί την Τρίτη εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων.

“Το γεγονός ότι αυτό το θέμα επιλύθηκε ειρηνικά και αποτελεσματικά καταδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της διπλωματίας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ισχύος της χώρας μας”, δήλωσε.

“Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι πεζοναύτες παραδόθηκαν με ασφάλεια” στις αμερικανικές αρχές, πρόσθεσε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στις αρχές του Ιράν “για τη συνεργασία τους στην ταχεία επίλυση αυτού του θέματος”.

Οι δέκα πεζοναύτες, εννέα άνδρες και μία γυναίκα, κρατήθηκαν για λιγότερες από 24 ώρες μετά τον εντοπισμό τους, σε δύο μικρά πολεμικά σκάφη, στα ανοιχτά του νησιού Φαρσί, στη βόρεια πλευρά του Κόλπου. “Αφού ζήτησαν συγγνώμη, απελευθερώθηκαν στα διεθνή ύδατα” καθώς “διαπιστώθηκε ότι η είσοδός τους στα χωρικά ύδατα (του Ιράν) δεν ήταν σκόπιμη”, ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την άποψη ότι η Ουάσινγκτον δεν θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για την είσοδο των δύο πλοιαρίων στα χωρικά ύδατα του Ιράν, με το αιτιολογικό ότι είχαν υποστεί μηχανική βλάβη.

“Όταν έχει ένα πρόβλημα με το σκάφος, ζητάς συγγνώμη επειδή είχε πρόβλημα; Όχι”, είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις