Η πλήρης λειτουργία των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία, η εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης, η ενίσχυση των επιστροφών και η ομαλότητα στη μετακίνηση στη ζώνη του Σένγκεν, συμπεριλαμβάνονται στις προτεραιότητες της Επιτροπής για το 2016 όσον αφορά το προσφυγικό.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Ευρωπαίων Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, κατά την οποία τέθηκαν οι στόχοι για το 2016, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν απτά αποτελέσματα μέσα στους επόμενους μήνες σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων μέτρων αλλά και την υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής που έχουν ανακοινωθεί μέσα στο 2015.

Σημείωσε πως το 2016 αναμένεται να προχωρήσει η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, αλλά και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

«Από αυτήν την κρίση μπορούμε να βγούμε μόνο αν συνεργαστούμε» ανέφερε ο Φ. Τίμερμανς, υπογραμμίζοντας ότι μέσα στο 2016 πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη δε θα «νιώσουν την ανάγκη» να εισαγάγουν ή να διατηρήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Αναφορικά με την συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί σε συγκεκριμένες δράσεις, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου, που θα περιορίζουν τους λόγους για τους οποίους οι πρόσφυγες επιλέγουν να μεταβούν στην Ευρώπη, όπως είναι η χορήγηση αδειών εργασίας στους Σύρους πρόσφυγες και η βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των προσφύγων που διασχίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα από τις ακτές της Τουρκίας παραμένει υψηλός, αγγίζοντας τους 2.000-3.000 ημερησίως.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις