Νέα αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, η δεύτερη μέσα στην εβδομάδα αυτή, κατευθύνεται στην πολιορκούμενη πόλη Μαντάγια, της οποίας οι κάτοικοι υποφέρουν από την πείνα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.

Η αυτοκινητοπομπή αποτελείται από περίπου 50 φορτηγά και μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε την αναχώρηση της αυτοκινητοπομπής από τη Δαμασκό.

Μετά τη διεθνή θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι πληροφορίες για την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στη Μαντάγια, στην επαρχία της Δαμασκού, η κυβέρνηση υπαναχώρησε επιτρέποντας την είσοδο, τη Δευτέρα, 44 φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη των 42.000 κατοίκων.

Άλλη αυτοκινητοπομπή 17 φορτηγών κατευθυνόταν το πρωί σε δύο σιιτικές περιοχές, στη Φούα και την Καφράγια, τις οποίες έχουν περικυκλώσει οι αντάρτες στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) έκαναν λόγο για 28 νεκρούς από λιμό στη Μαντάγια από την 1η Δεκεμβρίου. Οι κάτοικοι στη Φούα και την Καφράγια ζουν επίσης σε κατάσταση απόγνωσης, παρότι κυβερνητικές δυνάμεις μπόρεσαν επανειλημμένα να κάνου από αέρος ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ΔΕΕΣ επανέλαβε το αίτημά της για την άρση όλων των κλοιών πολιορκίας στη Συρία, τονίζοντας ότι 400.000 άνθρωποι ζουν υπό πολιορκία σε αυτή τη χώρα.