Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι με την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, οι παγκόσμιες δυνάμεις απέκοψαν κάθε μονοπάτι που είχε η Τεχεράνη προς την απόκτηση πυρηνικής βόμβας και πως η ανταλλαγή κρατουμένων έδειξε τι μπορεί να κάνει η διπλωματία.

“Σήμερα είναι μια καλή μέρα γιατί για άλλη μια φορά βλέπουμε τι είναι δυνατό μέσω ισχυρής αμερικανικής διπλωματίας”, δήλωσε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας πως το Ιράν δεν θα “βάλει τα χέρια του” σε πυρηνικό όπλο.

“Τα πράγματα αυτά μας υπενθυμίζουν τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν ηγούμαστε με δύναμη και σοφία”.

Ο πρόεδρος είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμη σημαντικές διαφορές με το Ιράν και θα συνεχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις στο ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.

“Ακόμη και καθώς εφαρμόζουμε την πυρηνική συμφωνία και καλωσορίζουμε στην πατρίδα τους Αμερικανούς μας, αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν βαθιές διαφορές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Παραμένουμε ακλόνητοι στην αντίθεσή μας προς την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Ιράν αλλού”, είπε.

Ο πρόεδρος χαρακτήρισε την απονομή χάριτος σε έξι Ιρανο-αμερικανούς κρατούμενους και σε έναν Ιρανό που αντιμετώπιζε δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μία “αμοιβαία, ανθρωπιστική χειρονομία” που έγινε μία και μοναδική φορά.

Είπε ακόμη πως ένας διακανονισμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν στη Χάγη, με τον οποίο το Ιράν έλαβε 400 εκατομμύρια δολάρια που είχαν παγώσει από το 1981 μαζί με 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια τόκους, θα εξοικονομήσει χρήματα για τις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει λόγος να παρατείνουμε αυτή τη διαμάχη, είπε

Ο Ομπάμα είπε πως ελπίζει ότι τα γεγονότα αποτελούν μια ευκαιρία για το Ιράν να συνεργαστεί περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις