Η «αποτελεσματική» προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι «απολύτως αναγκαία» διαφορετικά απειλείται η ελεύθερη διακίνηση στη ζώνη του Σένγκεν. Αυτό κατέστησε για μια ακόμη φορά σαφές ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, στο κυβερνητικό briefing στο Βερολίνο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε πως ως το τέλος της ολλανδικής προεδρίας τον Ιούνιο, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για την κοινή προστασία των ευρωπαϊκών χερσαίων συνόρων και ακτών στη βάση της πρότασης της Κομισιόν.

Στόχος της Γερμανίας είναι να βρεθεί κοινή λύση, αποδεκτή και από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε την άποψη ότι στις συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο «η Ελλάδα ασφαλώς θα συνεισφέρει» δεδομένου ότι το θέμα την αφορά.

Πάντως, η Γερμανία και «πολλά» άλλα κράτη της ΕΕ είναι διατεθειμένα να τη βοηθήσουν «σε όλα τα επίπεδα». Ως προς τον ρόλο της Άγκυρας για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων στο Αιγαίο ο κ. Ζάιμπερτ παρέπεμψε στο Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Όπως τόνισε, «από την Τουρκία αναμένεται μια εντατικότερη και συνεπέστερη δράση».

Ως προς την προστασία των συνόρων στο Αιγαίο, ο κ. Ζαίμπερτ χαρακτήρισε ως «αφόρητη» την υπάρχουσα κατάσταση και επiσήμανε πως «δουλέμποροι-εγκληματίες δραστηριοποιούνται σχεδόν ανενόχλητα» στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, «κερδίζουν δισεκατομμύρια και θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων». Όπως πρόσθεσε «αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να ήταν βασικά αφόρητη και για τις δύο χώρες», οι οποίες συν τοις άλλοις είναι και κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προστατεύονται τα σύνορα από τις εθνικές ακτοφυλακές αλλά και την FRONTEX, αν για παράδειγμα θα πρέπει να βυθίζονται πλεούμενα, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει για συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα.

Σαφώς υπάρχει η «υποχρέωση της διάσωσης ανθρωπίνων ζωών που βρίσκονται σε κίνδυνο» δήλωσε. Επίσης όμως υπάρχει και «η κοινή υποχρέωση» στην ΕΕ να αποτραπούν τέτοιες καταστάσεις. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί πρωτίστως με την καταπολέμηση αυτών που θέτουν τη ζωή των προσφύγων σε κίνδυνο, δηλαδή των δουλεμπόρων.

Στην ίδια ενημέρωση, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε άγνοια κατά πόσο ευσταθούν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που θέλουν την αποστολή αστυνομικών της γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για την προστασία των συνόρων της FYROM με την Ελλάδα – είτε μετά από διμερή συνεννόηση με τα Σκόπια είτε στα πλαίσια της FRONTEX.

Όπως τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ, η FYROM βρίσκεται σε μια «διαδικασία προσέγγισης της ΕΕ». Αυτό σημαίνει την ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας αλλά και με τις αστυνομικές αρχές όπως επίσης και «τη σταδιακή υιοθέτηση ευρωπαϊκών στάνταρτ από την πλευρά των Σκοπίων».

Πηγή: dw.com

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις