Η Σουηδία απελαύνει ως 80.000 μετανάστες

Η Σουηδία απελαύνει ως 80.000 μετανάστες
H Σουηδία θα απελάσει ως και 80.000 μετανάστες που έφτασαν στη χώρα το 2015 και κρίθηκε πως δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο, σύμφωνα με το Al Jazeera που γράφει πως συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών Anders Ygeman δήλωσε πως ο αριθμός θα κυμανθεί από 60.000 ως 80.000.

Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έχει απευθύνει αίτημα στην Αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές να οργανώσουν τις απελάσεις.

Η Σουηδία είναι από τις χώρες που δέχτηκε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στην Ευρώπη, σε σχέση με τον πληθυσμό της, ο οποίος αριθμεί 9,8 εκατομμύρια. Συγκεκριμένα ενέκρινε πάνω από 160.000 χορηγήσεις ασύλου μέσα στο 2015. Ωστόσο ο αριθμός μειώθηκε δραματικά, από όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει αυστηρότερο σύστημα ελέγχου ταυτοτήτων και στοιχείων, από τις 4 Ιανουαρίου.

Η μαζική απέλαση ανακοινώθηκε ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την τραγωδία των προσφύγων, η οποία κορυφώνεται. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 46.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την αρχή της χρονιάς, αψηφώντας τις κακές καιρικές συνθήκες και τον θανάσιμο κίνδυνο.

Σουηδοί αξιωματούχοι κάλεσαν για περισσότερη ασφάλεια στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, μία ημέρα μετά την φονική επίθεση με μαχαίρι κατά φύλακα σε κέντρο ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και τη συζήτηση για την επάρκεια στη στελέχωση των κέντρων αυτών και τις συνθήκες διαβίωσης.

Στο μεταξύ, στη Δανία η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που επιτρέπει την “κατάσχεση” χρημάτων και τιμαλφών των προσφύγων, προκειμένου να πληρώσουν με τον τρόπο αυτό την όποια περίθαλψη τους προσφέρουν οι εκεί αρχές.