Συνδικάτο του δημόσιου τομέα της Πορτογαλίας αρνήθηκε να ακυρώσει την απεργιακή κινητοποίηση, την οποία έχει προκηρύξει για την Παρασκευή, αξιώνοντας την άμεση επαναφορά του 35ώρου και εντείνοντας την πίεση που ασκούν στην κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών τα κόμματα της αριστεράς, τα οποία την υποστηρίζουν.

Το συνδικάτο δημοσίων υπαλλήλων FNSTFP ανήκει στη συνομοσπονδία CGTP, τη μεγαλύτερη της Πορτογαλίας, που διατηρεί δεσμούς με το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η πορτογαλική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε καθήκοντα πριν από δύο μήνες, βασίζεται στην υποστήριξη του ΚΚ και του Μπλοκ της Αριστεράς στη Βουλή για να επιτυγχάνει την έγκριση νομοσχεδίων. Η συμφωνία των τριών κομμάτων είχε αποτέλεσμα την αποπομπή της προηγούμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης τον Νοέμβριο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να πέσει εάν τα κόμματα της πορτογαλικής αριστεράς την πιέσουν να υιοθετήσει πιο ριζοσπαστικές αλλαγές πολιτικής και να προωθήσει μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες, αψηφώντας τα σχέδια της να προχωρήσει σε πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή και άμβλυνση των μέτρων λιτότητας.

Η πολιτική αβεβαιότητα και οι κοινωνικές εντάσεις θα μπορούσαν να τρέψουν σε φυγή επενδυτές και να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση χρέους που αντιμετώπισε η Λισαβόνα, αναφέρουν.

«Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα απεργήσουν την 29η Ιανουαρίου διότι δεν έχει αλλάξει τίποτε για εμάς, ώστε να αναστείλουμε (σ.σ. την κινητοποίηση). Το κεντρικό μας αίτημα είναι η άμεση επαναφορά του 35ώρου», δήλωσε η επικεφαλής του συνδικάτου Άνα Αβόιλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Θα υπάρξει αύριο συνάντηση αντιπροσωπείας του συνδικάτου με τον υπουργό Οικονομικών σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση, πρόσθεσε η ίδια.

Δύο συνδικάτα της συνομοσπονδίας UGT, η οποία πρόσκειται στους Σοσιαλιστές, ανακάλεσαν νωρίτερα σήμερα την απόφασή τους να συμμετάσχουν στην απεργία.

Η σκληρή στάση της Αβόιλα ακολουθεί τις διαφωνίες ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και την αριστερά όσον αφορά το πόσο σύντομα θα επανέλθει σε ισχύ το 35ωρο και θα ανασταλεί η επέκταση της εργάσιμης εβδομάδας στις 40 ώρες, που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της κεντροδεξιάς το 2013, ενώ η χώρα βρισκόταν σε πρόγραμμα στήριξης.

Η Πορτογαλία βγήκε από το μνημόνιο το 2014.

Οι Σοσιαλιστές σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην επαναφορά του 35ώρου τον Ιούλιο, ενώ τα συνδικάτα και η αριστερά ζητεί να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις εναντίον των μεγάλων αυξήσεων των φόρων και της μείωσης των μισθών ήταν συχνές κατά τη διάρκεια της θητείας της κεντροδεξιάς πορτογαλικής κυβέρνησης (2011-2015). Η προηγούμενη γενική απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο της Πορτογαλίας είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2015.

Οι Σοσιαλιστές ανέλαβαν την εξουσία υποσχόμενοι να τερματίσουν τις πολιτικές λιτότητας χωρίς να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις της Λισαβόνας έναντι των ευρωπαίων εταίρων της.

Η κυβέρνηση ήδη προχώρησε στην αύξηση του κατώτερου μισθού και έχει αρχίσει να ακυρώνει σταδιακά ορισμένες από τις μειώσεις των μισθών στο δημόσιο που είχαν επιβληθεί επί των ημερών της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις