Σήμα κινδύνου για τον ιό Ζίκα εξέπεμψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας ότι “πλέον εξαπλώνεται με εκρηκτικές διαστάσεις” στην αμερικανική ήπειρο.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, δρ. Μάργκαρετ Τσαν, τόνισε ότι “το επίπεδο του συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό”.

Σύμφωνα με την ίδια, ο νεομφανιζόμενος ιός “βρίσκεται πλέον σε 23 χώρες της περιοχής”.

Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άνθρωποι θα προσβληθούν από τον ιό στην αμερικανική ήπειρο, ωστόσο οι περισσότεροι εξ αυτών δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα.

Η δρ. Τσαν τόνισε ότι ο ιός Ζίκα ανέβηκε από την κατηγορία της “ήπιας απειλής σε αυτή του συναγερμού” και έχει συνέπειες που προκαλούν καρδιοχτύπι”.

Ο ιός Ζίκα έχει προκαλέσει ανησυχία σε διεθνές επίπεδο λόγω της διασύνδεσης του με νευρολογικές παθήσεις, ειδικά σε εγκύους γυναίκες και στα μωρά τους.

Εξειδικευμένη ομάδα του ΠΟΥ θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσει το κατά πόσο ο ιός Ζίκα θα αντιμετωπιστεί ως παγκόσμια απειλή.

Οι δηλώσεις της δρ. Τσαν


Η εξάπλωση του ιού έχει οδηγήσει σειρά κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο να συμβουλεύουν εγκύους γυναίκες να αποφεύγουν τις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα. Δεν υπάρχει φάρμακο για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα.

Σε έξι ευρωπαϊκές χώρες εντοπίστηκε ο ιός Ζίκα

Κρούσματα του ιού Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια και έχει προσβάλλει πολλούς ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο από το 2015, εντοπίστηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε όλες τις περιπτώσεις οι ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο ιός, που πιστεύεται ότι προκαλεί σοβαρές δυσμορφίες στα έμβρυα, έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκές χώρες από την περασμένη εβδομάδα: τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Δανία και την Ελβετία. Μέχρι στιγμής, στους ασθενείς δεν περιλαμβάνεται καμία εγκυμονούσα.


Διαβάστε: Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό Ζίκα
Η εμφάνιση και η εξάπλωση του ιού


Map of Zika cases

Ο ίδιος Ζίκα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα, το 1947. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε εξαπλωθεί σε αυτή την κλίμακα, όπως τώρα.

Η Βραζιλία ανακοίνωση το πρώτο κρούσμα του ιού το Μάιο του 2015.

Τα περισσότερα κρούσματα δεν εμφανίζουν συμπτώματα και κατά συνέπεια είναι δύσκολο να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 1,5 εκ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί στη Βραζιλία.

Με πληροφορίες από το CNN, το BBC και τον Guardian

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις