Λύση του Κυπριακού μέχρι την ολοκλήρωση της πενταετούς διακυβέρνησης του, τον Φεβρουάριο του 2018, διαβλέπει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα παραδώσει επανενωμένη την Κύπρο.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι ο λαός, πριν τη ψήφο του στο δημοψήφισμα για τη λύση, θα είναι απόλυτα ενήμερος των προνοιών της.

Μιλώντας στο καταστατικό συνέδριο του ΔΗΣΥ, τόνισε ότι «βασικός του στόχος στις συνομιλίες είναι συμφωνία που να ικανοποιεί τις ανησυχίες του 76% των Ελληνοκυπρίων, που απέρριψαν το 2004 το σχέδιο Ανάν».

Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι το ισχυρότερο όπλο στην παρούσα φάση του Κυπριακού είναι ότι η Κύπρος αποτελεί κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρχές και αξίες, που δημιουργούν ελπίδες βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα εξισώνει τους πολίτες με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Σε όσους ισχυρίζονται ότι υπάρχει κίνδυνος κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε ότι το Σύνταγμα του 1960 «δεν προέβλεπε Δημοκρατία που να κυβερνάται από Ελληνοκύπριους και να παραμερίζει τους Τουρκοκύπριους».

Δεν πρέπει, ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «να είμαστε επιλεκτικοί για τα συστατικά στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για την επομένη της λύσης ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν θα γίνει νέα αίτηση στον ΟΗΕ, ούτε στην Ε.Ε. «Όλα αυτά συν τα άλλα, που έχουν συμφωνηθεί διασφαλίζουν απόλυτα τη συνέχιση του κράτους», τόνισε. Η μη λύση του Κυπριακού, επεσήμανε, «θα είναι σε βάρος, όχι μόνον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά σε βάρος και της ειρήνης στην περιοχή, σε βάρος των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ, των σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας».

Η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη «βγάζει την Κύπρο από τα φουρτουνιασμένα, στα ήρεμα νερά», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, επισημαίνοντας ότι τον προσεχή Μάρτιο η Κύπρος βγαίνει από το μνημόνιο και γίνεται πιο αξιόπιστη από ποτέ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις