Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τις εξαγωγές από τις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην κρίση που έχει δημιουργήσει η μαζική έξοδος προσφύγων από τη Συρία, περιλαμβανομένης της θέσπισης εμπορικών προνομίων, διαβεβαίωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ από το Λονδίνο, όπου συμμετείχε στη σύνοδο των διεθνών δωρητών.

«Η ΕΕ θα κάνει τα πάντα προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες για τις εξαγωγές των χωρών αυτών, και αυτό συμπεριλαμβάνει την εξέταση εμπορικών προτιμησιακών σχέσεων», ανέφερε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο τέλος της συνόδου των δωρητριών χωρών.

Έκανε τη δήλωση αυτή αφού η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, τρία κράτη που έχουν υποδεχθεί τη συντριπτική πλειονότητα των 4 εκατ. Σύρων προσφύγων, συμφώνησαν να λάβουν μέτρα ώστε να προσφέρουν στους νεοαφιχθέντες πρόσβαση στα συστήματα παιδείας τους και στις αγορές εργασίας τους.

Σε δηλώσεις του στη σύνοδο, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν επισήμανε ότι στη σύνοδο εξασφαλίστηκαν δεσμεύσεις για ένα ποσό 11 δισεκ. δολαρίων, το υψηλότερο που έχει συγκεντρωθεί ποτέ μέσα σε μία ημέρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις