Σε βαθύτερη πολιτική κρίση φαίνεται πως διολισθαίνει η Αϊτή, όπου συμμορίες πρώην στρατιωτικών περιπολούσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ ένα πλήθος διαδηλωτών πετροβόλησε και ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου έναν άνδρα, μετά την ακύρωση του δεύτερου γύρου των εκλογών, που συνεπάγεται πως δεν υπάρχει διάδοχος του απερχόμενου προέδρου Μισέλ Μαρτελί.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ένα πλήθος διαδηλωτών επιτέθηκε σ’ έναν άνδρα με ιματισμό στρατιωτικού τύπου, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Οι διαδηλωτές θεώρησαν ότι ήταν μέλος του λαομίσητου στρατού ο οποίος διαλύθηκε το 1995.

Ο Μαρτελί δεσμεύθηκε την Παρασκευή, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του, να εγκαταλείψει την εξουσία την Κυριακή, αλλά δεν έχει υπάρχει μέχρι τώρα συμφωνία ανάμεσα στους αντιμαχόμενους πολιτικούς για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει την εξουσία. Βάσει του Συντάγματος της Αϊτής ο Μαρτελί όφειλε να εγκαταλείψει την εξουσία ως την 7η Φεβρουαρίου.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών για να αναδειχθεί ο διάδοχος του Μαρτελί ακυρώθηκε τον περασμένο μήνα εν μέσω βίαιων επεισοδίων και καταγγελιών του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Ζιντ Σελεστέν περί σχεδίων νόθευσης του αποτελέσματος σε ευρεία κλίμακα.

Ο Σελεστέν και κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Μαρτελί ότι προσπάθησε να ευνοήσει τον υποψήφιο του κόμματός του, τον Γιοβενέλ Μοΐζ, κάτι που ο απερχόμενος πρόεδρος διέψευσε. Ο Μαρτελί υποβάθμισε επίσης τις καταγγελίες περί ανάμιξης ξένων δυνάμεων στην πολιτική διαδικασία.

Μια αποστολή του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών προσπαθεί να διαμεσολαβήσει για την εξεύρεση λύσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις