Σαλβαδόρ: Συλλήψεις δολοφόνων του εμφυλίου

Σαλβαδόρ: Συλλήψεις δολοφόνων του εμφυλίου

Η αστυνομία του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τέσσερις από τους 17 πρώην στρατιωτικούς την έκδοση των οποίων ζητεί η ισπανική δικαιοσύνη διότι φέρονται να ενέχονται στις δολοφονίες έξι Ιησουιτών το 1989, ενώ πρόσθεσε πως συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων.

«Βάσει του κόκκινου σήματος που εξέδωσε η Interpol» ο συνταγματάρχης Γκιγιέρμο Αλφρέντο Μπενάβιδες, οι λοχίες Αντόνιο Ραμίρο Άβαλος Βάργκας και Τομάς Σαρπάτε Καστίγιο, καθώς και ο δεκανέας Άνχελ Πέρες Βάσκες συνελήφθησαν, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Σαλβαδόρ μέσω Twitter.

Οι τέσσερις άνδρες θα τεθούν στη διάθεση της δικαιοσύνης μέσα σε 72 ώρες από τη σύλληψή τους, πάντως η ενδεχόμενη έκδοσή τους στην Ισπανία πρέπει να εγκριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Την 16η Νοεμβρίου 1989, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Σαλβαδόρ, μέλη του τάγματος Ατλακάτλ, το οποίο αργότερα διαλύθηκε, είχαν δολοφονήσει στο Σαν Σαλβαδόρ έξι Ιησουίτες - τον Ιγνάθιο Εγιακουρία, πρύτανη του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Αμερικής (UCA), τον αντιπρύτανη Ιγνάθιο Μαρτίν Μπάρο, ακόμη τέσσερις ιερωμένους - και δύο γυναίκες.

Τα πέντε από τα θύματα είχαν διπλή υπηκοότητα (Ισπανίας / Ελ Σαλβαδόρ), και η ισπανική δικαιοσύνη ανακήρυξε το 2009 ότι έχει τη δικαιοδοσία να διώξει τους δράστες των δολοφονιών αυτών.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν προσφύγει εναντίον τους κατηγορούν τους δράστες της σφαγής για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «κρατική τρομοκρατία».

Εννέα στρατιωτικοί είχαν ήδη δικαστεί στο Σαλβαδόρ για αυτή τη σφαγή, που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από μέρους της διεθνούς κοινότητας. Ανάμεσά τους ήταν ο διοικητής της στρατιωτικής σχολής του Σαν Σαλβαδόρ, ο συνταγματάρχης Γκιγιέρμο Αλφρέντο Μπενάβιδες, που είχε καταδικαστεί σε 30 χρόνια κάθειρξη.

Ο Μπενάβιδες απελευθερώθηκε την 1η Απριλίου 1993, μετά την επικύρωση του νόμου με τον οποίο δόθηκε αμνηστία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Ελ Σαλβαδόρ (1980-92).

Οι τέσσερις στρατιωτικοί συνελήφθησαν σε μια επιχείρηση που διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης. Άλλο ένα μέλος της ομάδας των κατηγορούμενων αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο έκδοσής του στην Ισπανία από τις ΗΠΑ.

Εισαγγελείς λένε ότι οι στρατιωτικοί εκτέλεσαν τους ιερωμένους στο πανεπιστήμιο για να τους φιμώσουν, καθώς είχαν καταγγείλει σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραττε ο στρατός, τον οποίο στήριζαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στη δεξιά κυβέρνηση και στους αντάρτες του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN, το κυβερνών κόμμα σήμερα) είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 75.000 ανθρώπους.