Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ έχουν ανακαταλάβει από το ΙΚ σχεδόν τα μισά από τα εδάφη που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας, Χάιντερ αλ Αμπάντι, υποσχόμενος ότι εντός του έτους ο στρατός θα εκδιώξει την οργάνωση από όλα τα εδάφη που κατέχει.

“Η ζώνη που έχει απελευθερωθεί μέχρι τώρα αποτελεί πάνω από τα μισά εδάφη που είχε καταλάβει το Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους). Θέλουμε αυτή η χρονιά να είναι η τελευταία χρονιά παρουσίας του Νταές στο Ιράκ”, είπε ο Αμπάντι στη σύνοδο για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο της Βαυαρίας.

“Αυτή τη χρονιά, και αυτό είναι δέσμευση, θα απελευθερώσουμε τη Νινευή, τη Μοσούλη, που είναι η τελευταία πόλη της τελευταίας επαρχίας που ελέγχει το Νταές”, συνέχισε.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βασικό μέλημά του είναι πλέον “η ανοικοδόμηση των περιοχών που κατείχε και κατέστρεψε” το ΙΚ, σημειώνοντας όμως ότι η χώρα του αντιμετωπίζει “τεράστια μείωση των πετρελαϊκών εσόδων” της, κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως.

Ο ιρακινός στρατός έχει αρχίσει να αναπτύσσει χιλιάδες άνδρες στο βόρειο Ιράκ, ενόψει των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης η οποία ελέγχεται από τους τζιχαντιστές από τον Ιούνιο του 2014.

Πρόσφατα, ο διοικητής του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ΙΚ, ο στρατηγός Σον Μακφάρλαντ, δήλωσε ότι οι Ιρακινοί στρατηγοί δεν θεωρούν εφικτή την κατάληψη της Μοσούλης πριν από τα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις