Ο Ιωάννης Παύλος Β’ διατήρησε επί 30 και πλέον χρόνια μια “έντονη” συναισθηματικά φιλία με μια έγγαμη φιλόσοφο, την Ανα Τερέζα Τιμιενιένσκα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο παράβασης του όρκου αγνότητας που είχε δώσει, σύμφωνα με επιστολές που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ που θα προβάλει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Οι επιστολές αυτές “είναι ο πιο εκπληκτικός παράθυρο στην ιδιωτική ζωή ενός εκ των διασημότερων προσώπων της ιστορίας”, είπε ο Εντουαρντ Στούρτον, ο δημοσιογράφος του BBC που κάνει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ το οποίο θα αποτελέσει το θέμα της εκπομπής Panorama.

Περισσότερες από 350 επιστολές γραμμένες από τον Ιωάννη Παύλο Β’ στην Ανα Τερέζα Τιμιενιένσκα, Αμερικανίδα φιλόσοφο πολωνικής καταγωγής, βρέθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πολωνίας που τις είχε λάβει από την ίδια την Τιμιενιένσκα το 2008.

“Αγαπημένη μου Τερέζα, έλαβα τις τρεις επιστολές. Γράφεις ότι είσαι συντετριμμένη αλλά δεν μπόρεσα να βρω καμιά απάντηση στα λόγια αυτά”, γράφει το 1976 ο τότε 56χρονος Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα, ο μελλοντικός Ιωάννης Παύλος Β’, χαρακτηρίζοντας την παραλήπτρια της επιστολής του “δώρο Θεού“.

“Ήταν περισσότερο από φίλοι, αλλά λιγότερο από εραστές”, είπε ο Στούρτον αναφέροντας ότι στις επιστολές αυτές δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη παράβασης του όρκου αγνότητας του Ιωάννη Παύλου Β’. Η αλληλογραφία δείχνει “μια μάχη για να συγκρατηθεί κάτι που ήταν σίγουρα μια πολύ δυνατή συναισθηματικά σχέση”.

Η πρώτη επιστολή χρονολογείται το 1973, έτος της συνάντησης της Ανα-Τερέζα Τιμιενιένσκα και του Κάρολου Ιωσήφ Βοϊτίλα και η τελευταία γράφτηκε μερικούς μήνες πριν από τον θάνατο του Ποντίφικα, το 2005.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις