Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα προτιμούσε να αρθούν οι κυρώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία σύντομα, αλλά δεν βλέπει ακόμη τη βάση για να αναληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία, δήλωσαν σήμερα στελέχη του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, η Μέρκελ σημείωσε μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός της σήμερα ότι θα προτιμούσε να «αρθούν σήμερα μάλλον, παρά αύριο» οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ λόγω του ρόλου που της προσάπτεται στην ουκρανική κρίση και την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

Όμως, πρόσθεσε – σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματός της – μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να βασίζεται σε γεγονότα επί του πεδίου και αυτό σημαίνει πως δεν συντρέχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τον Δεκέμβριο να παρατείνει τις κυρώσεις που επιβάλλει στη Ρωσία για έξι μήνες, επεκτείνοντας τα μέτρα στους τομείς της ενέργειας, της τραπεζικής και της άμυνας ως τα τέλη του Ιουλίου του 2016.

Η ΕΕ έχει συνδέσει το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων με την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών για τις οποίες διαμεσολάβησαν το Παρίσι και το Βερολίνο, πολλά σημεία των οποίων παραμένουν ακόμη κενό γράμμα.

Δυτικές κυβερνήσεις λένε ότι διαθέτουν δορυφορικές φωτογραφίες, βίντεο και άλλα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Ρωσία εφοδιάζει με όπλα τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014. Η ρωσική κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις