Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εφοδιάσει με όπλα τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), ανακοίνωσε την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαψεύδοντας ουσιαστικά τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υποστηρίζει ότι αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από την οργάνωση αυτή, την οποία η Άγκυρα κατηγορεί ως υπεύθυνη για μια επίθεση αυτοκτονίας.

“Δεν έχουμε παραδώσει όπλα οποιουδήποτε είδους στις YPG και δεν έχουμε καμία απόδειξη που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό ότι οι YPG με κάποιο τρόπο διοχετεύουν αμερικανικά όπλα στο PKK”, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι από τα αμερικανικά όπλα που έχουν σταλεί στους Σύρους αντάρτες “τα μισά κατέληξαν στα χέρια του Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και τα άλλα μισά στα χέρια του PYD”, του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης, ένοπλη πτέρυγα του οποίου θεωρούνται οι YPG.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι “δεν έχει καμιά αμφιβολία” ότι οι YPG ευθύνονται για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε στην Άγκυρα το βράδυ της Τετάρτης.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε με ανακοίνωσή της, η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση ΤΑΚ («Γεράκια για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν»).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις