Οι Σλοβάκοι, που προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, αναμένεται να επανεκλέξουν ως επικεφαλής της κυβέρνησης τον σοσιαλδημοκράτη Ρόμπερτ Φίτσο, επιδοκιμάζοντας την άρνησή του να δεχθεί μετανάστες.

Ο Φίτσο, που διεκδικεί την τρίτη θητεία του ως πρωθυπουργός, οικοδόμησε την προεκλογική εκστρατεία του στο θέμα αυτό.

Δεν είναι ο μόνος στη ανατολική Ευρώπη: ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στην Πολωνία, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν και ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν έχουν τις ίδιες απόψεις.

Η Μπρατισλάβα προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του συστήματος κατανομής των προσφύγων στη βάση ποσοστώσεων και ο Φίτσο κατήγγειλε αυτή την ευρωπαϊκή πρόταση ως “πλήρες φιάσκο”.

“Δεν θα αφήσουμε ποτέ να εισέλθει ούτε ένας μουσουλμάνος στη Σλοβακία, ούτε και θα δημιουργήσουμε καμία μουσουλμανική κοινότητα εδώ, επειδή αντιπροσωπεύουν έναν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια”
, είχε δηλώσει σε μια συγκέντρωση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματός του, του Smer-SD, στην Μπρατισλάβα λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Η κοινή γνώμη εγκρίνει. “Ψήφισα το Smer. Μου αρέσει ο τρόπος που διαχειρίζονται τις υποθέσεις της χώρας. Θεωρώ ότι ο Φίτσο είναι άξιος εμπιστοσύνης”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η συνταξιούχος Άννα, κατά την έξοδό της από εκλογικό κέντρο στη Ρουσόβτσε, προάστιο της Μπρατισλάβα.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 6:00 ώρα Γκρίνουιτς (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 (23:00). Λίγο μετά αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ένα έξιτ πολ.

Ο Γιαν Μπαράνεκ, αναλυτής της δεξαμενής σκέψης Polis Slovakia, υπενθύμισε πως ο Φίτσο “έφθασε μέχρι του σημείου να αλλάξει το σλόγκαν του κόμματός του σε ‘Προστατεύουμε τη Σλοβακία’, εννοείται απέναντι στους μετανάστες”.

Μαζί με τους εταίρους του γειτονικών χωρών, ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να βοηθήσει τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ να σφραγίσουν τα σύνορά τους, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν κατάφερνε να σταματήσει τους μετανάστες που φθάνουν στη χώρα από την Τουρκία.

“Έχουμε φθάσει στο σημείο όπου η Ελλάδα μπορεί να θυσιαστεί για να διασωθεί η Σένγκεν”, προειδοποίησε, ενώ η χώρα του θα αναλάβει τον Ιούλιο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Μέλος της ευρωζώνης από το 2009. η Σλοβακία θα είναι αντίθετη στη χορήγηση νέας οικονομικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα: “είναι κόκκινη γραμμή για εμάς”, είπε, δείχνοντας, εξάλλου, πως δεν τον συγκινεί ο κίνδυνος ενός “Grexit”.

Το κόμμα του κατέχει τώρα 83 έδρες σε σύνολο 150 στο κοινοβούλιο, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να καταλάβει 65 ή 70. Κοινωνικά προβλήματα που συνδέονται με την παιδεία και τις υπηρεσίες υγείας έφεραν σε δεύτερη μοίρα την αντ-ιμεταναστευτική ρητορική του τις τελευταίες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην περίπτωση αυτή μπορεί να οδηγηθεί στον σχηματισμό ενός συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα SNS, όπως είχε κάνει από το 2006 έως το 2010, ή να επιδιώξει τη συνεργασία με άλλους εταίρους από τη δεξιά ή από το κέντρο.

Οι αναλυτές παραδέχονται ωστόσο το ενδεχόμενο, αν και μικρό, κάποια κόμματα που ανήκουν πολιτικά στον ίδιο χώρο να συμμαχήσουν για να τον εκτοπίσουν.

“Η παιδεία και η υγεία κατέλαβαν την πρώτη θέση πριν από τις εκλογές, κυρίως λόγω των απεργιών των νοσοκόμων και των εκπαιδευτικών” που ζητούν αυξήσεις μισθών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπαράνεκ.

“Ο Φίτσο μιλά για μουσουλμάνους μετανάστες και ξεχνά τους σλοβάκους εκπαιδευτικούς και τις νοσοκόμες”, λέει η Αλένα Τακάτσοβα, υπάλληλος γραφείου στην Μπρατισλάβα, 44 ετών.

“Πρέπει να διαλέξουμε το λιγότερο κακό”, λέει ο Ντούζαν Τζανκούρα, επιχειρηματίας, που ψήφισε τους συντηρητικούς του κόμματος OLaNO.

Στο παρελθόν ο απερχόμενος πρωθυπουργός έλαβε γενναιόδωρα κοινωνικά μέτρα για να αποκαταστήσει την εικόνα του έπειτα από την ήττα του στις προεδρικές εκλογές με αντίπαλο τον εκατομμυριούχο-φιλάνθρωπο Αντρέι Κίσκα το 2014.

Ο Φίσο πιστώνεται με μια στέρεη διαχείριση της οικονομίας – η Σλοβακία είναι μία από τις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες της ευρωζώνης και παραμένει δημοφιλής στους ξένους επενδυτές, ιδίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το δημόσιο χρέος, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 53% του ΑΕΠ, είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Η ανεργία όμως έχει ξεπεράσει το 10% και οι τεράστιες οικονομικές διαφορές μεταξύ των περιφερειών της χώρας καθώς και τα χαμηλά επίπεδα παροχής υπηρεσιών υγείας και παιδείας, έχουν απογοητεύσει πολλούς ψηφοφόρους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις