Ο πρόεδρος της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα θα ζητήσει από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές κατά τις οποίες το κόμμα Smer επικράτησε χωρίς να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, ενώ ενισχύθηκε η ακροδεξιά και νεοναζιστικό κόμμα μπήκε στη Βουλή.

Ο Φίτσο – τον οποίο δεν φαίνεται να βοήθησε τόσο η αντιμεταναστευτική ρητορική και η ρητορική κατά της Ελλάδας στο προσφυγικό – θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να αναζητήσει κοινοβουλευτική υποστήριξη μεταξύ οκτώ κομμάτων που εισήλθαν στο κοινοβούλιο, ορισμένα από τα οποία αρνούνται να συνεργασθούν με τον ίδιο ή μεταξύ τους.

Αναλυτές λένε πως η άκρα δεξιά επωφελήθηκε από την αντιμεταναστευτική ρητορεία των περισσότερων κομμάτων, περιλαμβανομένου αυτού του Φίτσο, ο οποίος είναι πιθανό να δυσκολευτεί πολύ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

“Ο Ρόμπερτ Φίτσο υιοθέτησε μία από τις πιο σκληρές στάσεις μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ στη μεταναστευτική κρίση, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν οι εξτρεμιστές να τεθούν υπό έλεγχο, αλλά να μπουν στο κοινοβούλιο”, δήλωσε ο Ντάλιμπορ Ρόχατς του American Enterprise Institute.

Η επιτυχία του ακροδεξιού Κοτλέμπα είναι ένα σοκ για τα μέσα ενημέρωσης και τον πολιτικό κόσμο της Σλοβακίας.

“Ο Κοτλέμπα έβαλε στο ψηφοδέλτιό του υποψηφίους που δηλώνουν ανοικτά φασίστες”, λέει ο Ίγκορ Μάτοβιτς, πρόεδρος του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος.

Μέλη του πρώην κόμματος του Κοτλέμπα “Σλοβακική Αδελφότητα”, ντυμένοι με μαύρες στολές που θυμίζουν τη φρουρά Χλίνκα της ναζιστικής περιόδου, πρωτοεμφανίσθηκαν σε συγκεντρώσεις για να τιμηθεί το Σλοβακικό Κράτος που διήρκεσε από το 1939 έως το 1945 με επικεφαλής τον καθολικό ιερέα Γιόζεφ Τίσο, ο οποίος έστειλε στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου δεκάδες χιλιάδες εβραίους της Σλοβακίας. Το κόμμα διαλύθηκε το 2006 κατηγορούμενο για διάδοση μίσους.

“Δεν είμαστε φασίστες ούτε νεοναζί παρόλο που μπορεί να φαινόμαστε εξτρεμιστές σε σύγκριση με άλλα χλιαρά κόμματα”, είπε ένας από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές του, ο Μίλαν Ούρικ. “Θα μείνουμε προς το παρόν στην αντιπολίτευση, αλλά πιστεύω ότι, αν γίνουν πρόωρες εκλογές, θα σημειώσουμε συντριπτική νίκη”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις