Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες δεν άφησαν ανεπηρέαστους ούτε τους σκιτσογράφους.

Το Βέλγιο είναι άλλωστε μια χώρα με μεγάλη παράδοση στα κόμικς και τα κινούμενα σχέδια. Είναι η πατρίδα του θρυλικού μυστικού πράκτορα με τις απίθανες περιπέτειες, του πολυαγαπημένου Τεν Τεν, ο οποίος πέραν όλων των άλλων είναι και τουριστική ατραξιόν της βελγικής πρωτεύουσας.

Με αφορμή τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες ο διάσημος δανός σκιτσογράφος Σέρεν Γιουλ φιλοτέχνησε ένα σκτίτσο με τον Τεν Τεν να κλαίει.

Το ανήρτησε στο twitter με hashtag #Love For All (Αγάπη για όλους).

«Στην αρχή δεν ήξερα αν πράγματι επρόκειτο για τρομοκρατικά χτυπήματα. Αλλά σύντομα έγινε γνωστό πως μάλλον ήταν. Όπως και οι επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο αλλά και εκείνη στο Charlie Hebdo, με άγγιξαν πολύ γιατί χάθηκαν αθώοι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δανός σκιτσογράφος σε συνέντευξή του στην DW.

Για τον Σέρεν Γιουλ το να πάρει μολύβι και χαρτί και να αποτυπώσει τις σκέψεις του ήταν μια φυσική, σχεδόν αυτόματη κίνηση. «Είμαι εικαστικός καλλιτέχνης. Με μια εικόνα μόνο, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μπορείς να πεις πολύ περισσότερα από όλα όσα θα έγραφες σε κείμενο. Εκφράζομαι πιο εύκολα μέσα από τη ζωγραφική».

«Δεν θα έκανα σκίτσο του Μωάμεθ»

Αλλά ο Γιουλ δεν ήταν ο μόνος σκτιτσογράφος που εμπνεύστηκε από τον Τεν Τεν μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες. Και ο διάσημος γάλλος συνάδελφός του, o Plantu, αντέδρασε με ένα παρόμοιο σκίτσο, επίσης με τον Τεν Τεν. Γιατί όμως τόσο απλά σκίτσα έχουν γρήγορα τόσο μεγάλη απήχηση στον απλό κόσμο;

«Σαν παιδί μεγάλωσα με κόμικς και κινούμενα σχέδια. Οι περισσότεροι άνθρωποι, παιδιά αλλά και ενήλικες, είναι εξοικειωμένοι με το συγκεκριμένο είδος. Όταν άκουσα για τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο και το μετρό, κατάλαβα, όπως όλοι, ότι επρόκειτο για μεγάλη επίθεση. Σκέφτηκα τότε να ζωγραφίσω κάτι που να σχετίζεται με τους Βέλγους. Ο Τεν Τεν είναι μια φιγούρα που ταυτίζεται με τη χώρα. Μάχεται τους κακούς, ο ίδιος είναι ο καλός της υπόθεσης. Και είναι άνθρωπος. Έτσι τον ζωγράφισα απλώς συνοφρυωμένο, με ένα μικρό δάκρυ να κυλά στο πρόσωπό του. Έτσι είπα περισσότερα από ό,τι θα έλεγα με λέξεις».

Όπως λέει ο δανός καλλιτέχνης, ο Τεν Τεν συμβολίζει τον ίδιο, όπως και κάθε άνθρωπο που θα μπορούσε να είναι μεταξύ των θυμάτων. Η απήχηση πάντως που είχε στον κόσμο το συγκεκριμένο σκίτσο που κυκλοφόρησε διαδικτυακά μέσω twitter ήταν τεράστια, ενώ όπως λέει ο ίδιος έλαβε πλήθος μηνυμάτων από απλούς πολίτες για αυτή του την κίνηση.

Ο Γιουλ είναι ένας σκιτσογράφος που εμπνέεται από την πολιτική επικαιρότητα, αν και ζει σε μια μικρή, επαρχιακή πόλη μακριά από την Κοπεγχάγη. Ο ίδιος καταδικάζει απερίφραστα τον εξτρεμισμό και είναι υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοκρατίας.

«Είναι θεμελιώδεις αξίες για μια κοινωνία όπως η ευρωπαϊκή. Πρέπει να της διαφυλάσσουμε και να μαχόμαστε για αυτές». Από την άλλη όμως πλευρά, όπως αναφέρει στην DW, o ίδιος δεν θα έκανε ποτέ ένα σκίτσο του Μωάμεθ. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ξεπεράσει ένα αόρατο όριο μου θα έθετε σε κίνδυνο περισσότερα από όσα θα ήθελα»

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις