Τα τελευταία λόγια του Κύπριου πιλότου πριν το αεροσκάφος της Flydubai συντριβεί στο αεροδρόμιο του Ροστόφ έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική τηλεόραση. Συγκεκριμένα το κανάλι Rossiya-1 έχει στην κατοχή του την καταγραφή των συνομιλιών το τελευταίο λεπτό της μοιραίας πτήσης.

“Μην ανησυχείτε”, ακούγεται ο πιλότος να λέει πολλές φορές. Λίγα δευτερόλεπτα μετά ακούγεται ξανά η φωνή του: “Μην το κάνεις αυτό”. Η τελευταία πρόταση που αρθρώνει είναι: “Τράβα πάνω”.

Ακολουθούν άλλα 6 δραματικά δευτερόλεπτα, που, όπως μεταδίδουν οι Ρώσοι δημοσιογράφοι, ακούγονται σπαρακτικές κραυγές.

Ρώσοι ειδικοί συμπεραίνουν από το ηχογραφημένο απόσπασμα ότι ίσως η συντριβή να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός, από τις συνομιλίες φαίνεται πως ο πιλότος έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους αμέσως μόλις έκλεισε τον αυτόματο πιλότο.

Ο τηλεοπτικός σταθμός κάλεσε στο στούντιο ειδικούς που προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τα τελευταία αυτά δραματικά λόγια. Κατά την άποψή τους, άτομο μέσα στο κόκπιτ ενεργοποίησε κατά λάθος το σταθεροποιητικό πτερύγιο στην ουρά του αεροσκάφους στην προσπάθειά του να φέρει το Boeing σε οριζόντια θέση.

Με αυτό το πτερύγιο ανοιχτό, “το αεροπλάνο πρακτικά δεν αντιδρά στις εντολές του κυβερνήτη”, ενώ ειπώθηκε, επίσης, ότι “οι πιλότοι δεν κατάλαβαν ότι σε αυτό οφειλόταν και η απότομη βουτιά”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά αποτελούν σενάρια του ρωσικού δικτύου, καθώς τίποτε επίσημο δεν έχει προκύψει από την εν εξελίξει έρευνα.