Αντιδράσεις προκαλεί δήλωση του Τούρκου υπουργού ΕΕ, Βολκάν Μποζκίρ, ότι η Τουρκία δέχτηκε να ανοίξει μόνο το κεφάλαιο 33 για να μην δημιουργηθεί κακή ψυχολογία στη λύση του Κυπριακού, αλλά έθεσε ως όρο να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια που μπλοκάρει η Κύπρος το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Όταν ρωτήθηκε αν η Κύπρος έβαλε «γκολ» στη Τουρκία είπε πως «κανείς δεν μπορεί να μας βάλει γκολ».

Στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ γράφουν ότι ήταν μια καθαρή νίκη της ελληνικής πλευράς, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «υπήρξε μια κατάσταση που 27 χώρες έπεσαν πάνω στην Κύπρο, άσκησαν πιέσεις».

«Μπορεί να πει κανείς ότι η κατάσταση του Αναστασιάδη ήταν κάτι σαν, αν πω “ναι” θα αφήσω τον εαυτό μου στις Βρυξέλλες, το σώμα μου θα επιστρέψει στην Κύπρο», τόνισε και συνέχισε: «Επειδή τον Μάιο θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο δεν επιτρέψαμε να δημιουργηθεί μια τέτοια ψυχολογία».

«Ο όρος γι’ αυτό είναι να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια μετά τον Ιούνιο. Μέσα σε ένα χρόνο θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ανοίγοντας και τα άλλα κεφάλαια», πρόσθεσε, ενώ όσον αφορά στη συμφωνία με την ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι τον Ιούλιο θα αρθούν οι περιορισμοί βίζας για Τούρκους πολίτες ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία επανεισδοχής.

«Θέσαμε όρο στη συμφωνία αυτή πως αν δεν αρθούν οι βίζες έχουμε δικαίωμα να ακυρώσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Λευκωσία: Ανάξιες σχολιασμού οι δηλώσεις

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως οι δηλώσεις του είναι «ανάξιες σχολιασμού αφού δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα».

Όπως ανέφερε, «αν ο κ. Μποζκίρ έμπαινε στο κόπο να ακούσει τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλων ηγετών της ΕΕ θα καταλάβαινε καλά ποια ήταν τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ζητούσε μέχρι τη τελευταία στιγμή να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια που έχει παγώσει η Κύπρος, αλλά του ξεκαθάρισε ο Ντόναλτ Τουσκ ότι πρέπει πρώτα η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και το πρωτόκολλο της Άγκυρας. Ο κ. Τουσκ είπε στον Νταβούτογλου, ότι αυτή είναι η απάντηση των 28 και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τέλος ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου στην Κύπρο, δεν σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού και η επίκληση των εκλογών από τη Τουρκία ερμηνεύεται ως αδυναμία διαπραγμάτευσης και έλλειψης πειστικών επιχειρημάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις