Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της EgyptAir που εξελίχθηκε από το πρωί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, καθώς λίγο μετά τις 14.30 παραδόθηκε στις αρχές ο αεροπειρατής, αφού πρώτα απελευθέρωσε τους επτά εναπομείναντες επιβαίνοντες.

Αεροπειρατής είναι ο Αιγύπτιος Σεϊφεντίν Μουσταφά, 59 ετών, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος ζητούσε την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου. Ζήτησε επίσης να συναντηθεί με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

Επίσης ο αεροπειρατής είχε ζητήσει το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για να έρθει σε επαφή με την πρώην σύζυγό του, η οποία είναι Ελληνοκύπρια. Η Αστυνομία την βρήκε και την πήγε στο αεροδρόμιο για να τον πείσει να παραδοθεί.

Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο, επέβαιναν συνολικά 72 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες, οι οποίοι αφήνονταν ελεύθεροι κατά διαστήματα. Ανάμεσα τους και οι μητροπολίτες Ιωανουπόλεως, Δαμασκηνός, και Νιτρίας, Νικόδημος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Το αεροσκάφος ελέγχθηκε από πυροτεχνουργούς της κυπριακής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν εκρηκτικά.

Δεν είχε εκρηκτικά πάνω του ο αεροπειρατής, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης. Διαπιστώθηκε ότι τα “πυρομαχικά” ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων. “Είχαμε μια τέτοια υποψία, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα”, είπε.

Ανέφερε δε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Προηγήθηκε η τμηματική απελευθέρωση των επτά ανθρώπων που παρέμεναν στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Βγήκαν από τη σκάλα χωρισμένοι σε δύο ομάδες, με μισή ώρα διαφορά μεταξύ τους, ενώ τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε τη στιγμή που άνδρας εγκαταλείπει το αεροσκάφος από παράθυρο του πιλοτηρίου.

“Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης“, αναφέρει ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε ότι “δεν είχε ούτε
πιστόλι, ούτε κανένα άλλο όπλο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η ζώνη με τα
εκρηκτικά είναι πραγματική
“.

Ο 59χρονος αεροπειρατής ανακρίνεται, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει το κυπριακό νομικό σύστημα και αύριο, Τετάρτη, θα οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, από το οποίο θα ζητηθεί η κράτησή του για συνέχιση των διενεργούμενων ερευνών, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

Σε ερώτηση, αν οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν την έκδοση του 59χρονου, είπε ότι το ερώτημα είναι πρόωρο.


https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/03/29/aeropeiraths293162.jpg

Στη δημοσιότητα φωτογραφία του αεροπειρατή μέσα από το αεροσκάφος.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/03/29/aeropeiraths293163.jpg

Ο αεροπειρατής, ελάχιστες στιγμές πριν τη σύλληψη του.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε:

“Να αναφέρουμε ότι τις πρώτες ώρες ήθελε να παραδώσει έναν φάκελο στη σύζυγό του. Σκοπός ήταν να κερδηθεί χρόνος. Από εκεί και πέρα είναι σε εξέλιξη ανάκριση του αεροπειρατή και να δούμε πιο συγκεκριμένα τι είχε συμβεί.

Σε ερώτηση για τα αιτήματά του, για την αποφυλάκιση γυναικών και συνάντηση με ευρωπαίο αξιωματούχο. Το σημαντικό είναι όλοι καλά, που υπήρχε μεγάλο ενδεχόμενο να γίνει. Υπήρχε και τηλεφωνική επικοινωνία του ΠτΔ με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και αναμένεται ανακοίνωση εκ μέρους των Αιγυπτίων για τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο ζήτημα η Δημοκρατία”.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/03/29/twanastaqwe.jpg


Στο αεροσκάφος έως το τέλος παρέμεναν τέσσερις επιβάτες, που είναι Ευρωπαίοι και επτά μέλη του πληρώματος.
Μεταξύ των επιβατών βρίσκονται Βρετανοί και Αμερικανοί.

Αρχικώς, το Πρακτορείο Ειδήσεων Μέσης Ανατολής είχε μεταδώσει ότι οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας ταυτοποίησαν τον δράστη, που φερόταν να είναι ο Ιμπραχίμ Σαμάχα, ο οποίος διέμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994 και ήταν νυμφευμένος με Κύπρια.

Νωρίτερα, υπήρξε επίσης η πληροφορία πως ο άνδρας αξίωσε να παραδοθεί επιστολή σε γυναίκα και ζήτησε μία Κύπρια να έρθει στο αεροδρόμιο.Πιλότος πηδάει από το παράθυρο του αεροσκάφους
Η απελευθέρωση των ομήρων

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ο άνδρας απείλησε να ανατινάξει τη ζώνη με εκρηκτικά που φορούσε και η αστυνομία έλαβε εντολή να μείνει μακριά από το αεροσκάφος. Επίσης, απαίτησε να μην υπάρχει αστυνομία ή στρατός γύρω από αεροσκάφος.

Οχήματα του αερολιμένα ήταν σε επιφυλακή, ενώ ενισχύθηκε ο πυροσβεστικός σταθμός του αεροδρομίου.

Σε συναγερμό τέθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις ασφαλείας, ενώ συστάθηκαν κέντρα χειρισμού κρίσεως.

Ενήμερος για τις εξελίξεις σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις υπηρεσίες, την αστυνομία και το ΥΠΕΞ για τις συντονισμένες ενέργειες και τον τερματισμό της αεροπειρατείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για τη διαχείριση της αεροπειρατείας στη πτήση MSR 181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο (εσωτερική πτήση) στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ειδική ομάδα της Αστυνομίας, εκπαιδευμένη στις διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύτηκε με τον αεροπειρατή με σκοπό να πεισθεί να παραδοθεί.

Παράλληλα, από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου έφτασαν αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. Τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.Δηλώσεις Αναστασιάδη


Ευχαριστίες Σίσι

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στη Λευκωσία, ευχαρίστησε για τον χειρισμό από τις κυπριακές αρχές της υπόθεσης της αεροπειρατείας.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρέσβης στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος μετέβη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου είχε συνάντηση με τους μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Ιωανουπόλεως, Δαμασκηνό, και Νιτρίας, Νικόδημο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις