Δικαστής αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η ποινική δίκη με κατηγορούμενο έναν πρόσφυγα από το Νταρφούρ, που περπάτησε διαμέσου της υποθαλάσσιας σήραγγας της Μάγχης, σε μια από τις πιο δραματικές απόπειρες για προσέγγιση της Βρετανίας από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης της Ευρώπης.

Η υπόθεση του Αμπντούλ Χαρούν προκάλεσε διάλογο στην Βρετανία, μεταξύ εκείνων που επιθυμούν την δίωξη του ώστε να αποτραπούν άλλοι να επιχειρήσουν να περπατήσουν την διαδρομή των 50χλμ της υποθαλάσσιας σήραγγας από την Γαλλία και εκείνων που υποστηρίζουν ότι πρέπει να απαλλαχθεί από το κατηγορητήριο και να ξεκινήσει μια νέα ζωή.

Η δίκη του προγραμματίζεται για τον Ιούνιο και η δικαστής Αντέλ Γουίλιαμς στο δικαστήριο του Καντέρμπερι στην νοτιοανατολική Βρετανία αποφάσισε ότι η δίκη του πρέπει να πραγματοποιηθεί.

“Έχοντας ακούσει τα νομικά επιχειρήματα, το δικαστήριο απεφάνθη ότι η δίωξη ενάντια του εναγόμενου πρέπει να συνεχιστεί και η εκδίκαση ορίζεται για τις 20 Ιουνίου”.

Ο 40 χρονος Χαρούν συνελήφθη τον Αύγουστο του 2015, όταν πλησίαζε στο τέλος της σήραγγας από την πλευρά της Βρετανίας στο Φόλκεστον, έχοντας περπατήσει στο σκοτάδι για περίπου 12 ώρες, αποφεύγοντας διερχόμενα τρένα στην πορεία του. Του απαγγέλθηκε η κατηγορία για παρακώλυση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας.

Εξέτισε αρχικά ποινή κάθειρξης πέντε μηνών, μέχρι που του χορηγήθηκε άσυλο στις 24 Δεκεμβρίου και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση στις 4 Ιανουαρίου.

Χιλιάδες μετανάστες διαμένουν σε σκηνές σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης γύρω από το Καλαί στο τέλος της σήραγγας από την πλευρά της Γαλλίας και προσπαθούν να εισέλθουν στην Βρετανία, ταξιδεύοντας ως λαθρεπιβάτες σε φορτηγά ή τρένα. Ο Χαρούν ήταν ο πρώτος που έγινε γνωστό ότι κατάφερε να περάσει πεζός τα βρετανικά σύνορα.

Η διαχειριστική αρχή της σήραγγας Eurotunnel ανέφερε πως έλαβε πέρσι επιπλέον μέτρα ασφαλείας και αντιμετώπισε τις διαταραχές που προκαλούσαν όσοι προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Βρετανία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις