Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έθεσε υπό τον έλεγχό της το μεγαλύτερο μέρος του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Γιάρμουκ, στα νότια της Δαμασκού, αφού εκδίωξε τους άνδρες του Μετώπου Αλ Νόσρα, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στη Δαμασκό.

“Το Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) ξεκίνησε την Παρασκευή μια επίθεση εναντίον των θέσεων των πρώην συμμάχων του στο Γιάρμουκ, του Μετώπου Αλ Νόσρα (το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) και κατέλαβε το 60% του καταυλισμού”, είπε ο Ανουάρ Άμπντελ Χάντι. “Ένα μέρος των μαχητών του Αλ Νόσρα εντάχθηκαν στις τάξεις του Ντάες. Το ΙΚ πολιόρκησε τις τελευταίες θέσεις του Αλ Νόσρα και απαίτησε να εκκενώσει τον καταυλισμό”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Χάντι, από τις συγκρούσεις υπάρχουν θύματα, κυρίως μεταξύ των μελών του Αλ Νόσρα. Σκοτώθηκαν όμως και “τουλάχιστον τρεις άμαχοι”.

Οι μάχες συνεχίζονται και σήμερα με την ίδια σφοδρότητα, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Amaq, ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο που συνδέεται με το ΙΚ, μετέδωσε επίσης ότι η τζιχαντιστική οργάνωση κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού.

Το Γιάρμουκ είναι στην ουσία ένα μεγάλο προάστιο στα νότια της συριακής πρωτεύουσας. Πριν ξεκινήσουν οι συγκρούσεις, το 2011, ζούσαν εκεί περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι. Σήμερα στον καταυλισμό απομένουν μόνο 6.000 άμαχοι. Το ΙΚ έχει αναπτύξει 3.000 μαχητές στο Γιάρμουκ και στο γειτονικό προάστιο Χάτζαρ αλ Ασουάντ ενώ το Μέτωπο Αλ Νόσρα έχει στην περιοχή μόνο 300 άνδρες.

Από τον Απρίλιο του 2015 οι δύο αυτές οργανώσεις είχαν υπό τον έλεγχό τους το 70% της συνοικίας. Η βόρεια πλευρά της ελέγχεται από παλαιστινιακές οργανώσεις και από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

“Το ΙΚ εξαπέλυσε αυτήν την επίθεση μετά τις ήττες του στην Παλμύρα και το Αλ Καριατάιν για να αποδείξει ότι παραμένει ισχυρό και αξιόμαχο”, κατέληξε ο Χάντι.

Τον Δεκέμβριο είχε επιτευχθεί μια συμφωνία που προέβλεπε την απομάκρυνση από το Γιάρμουκ 4.000 προσώπων, εκ των οποίων 2.000 τζιχαντιστές, μέλη του ΙΚ και του Αλ Νόσρα, όμως δεν στάθηκε δυνατόν να εφαρμοστεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις