Ένας αξιωματικός του στρατού σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή των σιιτών ανταρτών στην Υεμένη, όπου ξέσπασαν νέες μάχες με νεκρούς, κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας εφαρμογής μιας εκεχειρίας του πολέμου, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί πάνω από έναν χρόνο.

Ένας ελεύθερος σκοπευτής του κινήματος των ανταρτών Χούτι τραυμάτισε θανάσιμα τον στρατηγό Σαΐντ αλ Χούρι, διοικητή των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση στην περιοχή Ναχμ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της χώρας, σύμφωνα με ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.

Οι αντάρτες βομβάρδισαν εξάλλου με όλμους την ίδια περιοχή τραυματίζοντας έξι άνδρες του στρατού του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Στην επαρχία Μαρίμπ, ανατολικά της πρωτεύουσας, δύο μαχητές πιστοί στον Χάντι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν σε σποραδικές μάχες με τους αντάρτες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, ο Αμπντάλα Χάσαν.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μαχών, τουλάχιστον ένας αντάρτης σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, πρόσθεσε.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν τη νύχτα, όταν αντάρτες και σύμμαχοί τους – μονάδες του στρατού που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ – αποπειράθηκαν να ανακαταλάβουν από τις δυνάμεις του Χάντι μια θέση στην περιοχή Σάρουα, η οποία επιβλέπει έναν οδικό άξονα προς τη Σαναά, την πρωτεύουσα η οποία είχε καταληφθεί από τους σιίτες αντάρτες τον Σεπτέμβριο του 2014, σύμφωνα με μια πηγή στον στρατό.

Εξάλλου στη νότια Υεμένη τρία παιδιά, ηλικίας από 6 ως 10 ετών, σκοτώθηκαν όταν ένας όλμος από αντάρτες έπεσε σε ένα χωριό της επαρχίας Σάμπουα, σύμφωνα με έναν επαρχιακό αξιωματούχο.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές συνεχίζουν να εμπλέκονται σε συγκρούσεις σε διάφορα μέτωπα, παρά την εκεχειρία η οποία τέθηκε σε ισχύ κατόπιν πρωτοβουλίας του ΟΗΕ, που επιδιώκει τη διακοπή των εχθροπραξιών ώστε να ευνοηθεί η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών από τη Δευτέρα στο Κουβέιτ.

Πάντως ο ΟΗΕ και η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υποστηρίζει τις δυνάμεις της κυβέρνησης Χάντι, υποβαθμίζουν την επίδραση αυτών των παραβιάσεων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Παρά τα βίαια επεισόδια αυτά, που χαρακτηρίστηκαν «ήσσονος σημασίας» από τη συμμαχία, «η διακοπή των εχθροπραξιών μοιάζει να τηρείται συνολικά» στην Υεμένη, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του κινήματος των ανταρτών, ο Μοχάμεντ Αμπντεσαλάμ, εκτίμησε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι «οι δυνάμεις των εισβολέων» δεν εργάζονται «σοβαρά για να σταματήσει ο πόλεμος».

Από την επέμβαση της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας τον Μάρτιο του 2015, στη νέα φάση του πολέμου στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους 6.300 άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους ήταν άμαχοι, ενώ έχουν τραυματιστεί 30.000, ενώ 2,4 εκατομμύρια Υεμενίτες έχουν εκτοπιστεί και το 80% του πληθυσμού έχει ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις