Η Ευρώπη δεν μπορεί να απορροφήσει εκατομμύρια πρόσφυγες, δήλωσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, σχολιάζοντας την προσφυγική κρίση, εν όψει της συνάντησής του με τον ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν.

Ζήτησε επίσης περισσότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών κρατών-μελών, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανό το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Σύμφωνα με το Reuters, σε άρθρο του Κολ, που θα δημοσιευθεί στην κυριακάτικη έκδοση της Taggespiegel αποκαλεί τον Όρμπαν “φίλο”, σημειώνοντας: «Γνωρίζουμε πως όλοι έχουμε κάτι να χάσουμε, για αυτό και αξίζει να παλέψουμε για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, για ειρήνη και ελευθερία».

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, τονίζει ότι η λύση βρίσκεται στις περιοχές, που δοκιμάζονται από τον πόλεμο και όχι στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει μία νέα πατρίδα για εκατομμύρια ανθρώπους, που βρίσκονται σε ανάγκη ανά τον κόσμο».

Προσθέτει, ωστόσο, ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση, σεβόμενες τις μεταξύ τους διαφορές.

«Δεν μπορεί να αφεθεί έξω η Ουγγαρία» αναφέρει και καταλήγει ευχαριστώντας τους Ούγγρους για την απόφασή τους να ανοίξουν το 1989 τα σύνορά τους, προκειμένου να υποδεχθούν χιλιάδες Ανατολικογερμανούς.

Να σημειωθεί ότι ο Κολ είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της γερμανικής επανένωσης και υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ ο Ορμπάν, από την πλευρά του, προέβη στην ανέγερση φράχτη στα σύνορα της χώρας του με τη Σερβία και την Κροατία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις