Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ θεωρεί πως η Ευρώπη δεν μπορεί να «μετατραπεί σε νέα πατρίδα» για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ενώ κατακρίνει, χωρίς να την κατονομάζει, την πολιτική που άσκησε η Άγγελα Μέρκελ στην κρίση των προσφύγων, στον νέο πρόλογο ενός βιβλίου του.

Το κείμενο, που αναδημοσιεύει η εφημερίδα Tagesspiegel στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή, ανοίγει την ουγγρική έκδοση του βιβλίου του Κολ «Από ενδιαφέρον για την Ευρώπη» (Aus Sorge um Europa). Σε αυτό, ο πρώην καγκελάριος κρίνει πως η λύση στην μεταναστευτική κρίση «δεν βρίσκεται στην Ευρώπη» αλλά στις περιοχές από τις οποίες οι άνθρωποι αναγκάζονται να φύγουν.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να μετατραπεί σε νέα πατρίδα για τα εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο», γράφει ο Κολ, ο οποίος αναμένεται να υποδεχθεί στο σπίτι του την Τρίτη τον Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και σφοδρό πολέμιο της πολιτικής της Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.

Χωρίς να την κατονομάζει, ο Κολ κατακρίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ταγκεσπίγκελ, την απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να προκρίνει την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη Γερμανία το περασμένο καλοκαίρι.

«Οι μονομερείς αποφάσεις, όσο δικαιολογημένες κι αν μπορεί να τις θεωρούν εκείνοι που τις λαμβάνουν, και οι εθνικές πολιτικές τύπου μοναχικού καβαλάρη, θα έπρεπε να ανήκουν στο παρελθόν», υποστηρίζει ο πρώην καγκελάριος, που θεωρείται πατέρας της επανένωσης της Γερμανίας.

Για τον ίδιο, πολλοί από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες «προέρχονται από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο». Κατά «ένα μεγάλο μέρος τους, έχουν μια πίστη που είναι διαφορετική από την ιουδαιοχριστιανική πίστη, που αποτελεί ένα από τα θεμέλια της κοινωνικής μας τάξης και της κλίμακας αξιών μας», κρίνει ο πρώην καγκελάριος.

Ο Χέλμουτ Κολ, 86 ετών, δεν εμφανίζεται πλέον παρά πολύ σπάνια δημόσια, μετά την πτώση του από μια σκάλα το 2008 και, έναν χρόνο αργότερα, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που τον άφησε πολύ αδύναμο και τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις