Επανάσταση” τόσο για τα δικαιώματα των εγχρώμων, όσο και γι’ αυτά των γυναικών, στις ΗΠΑ μπορεί να χαρακτηριστεί η αντικατάσταση του προσώπου του πρώην προέδρου Andrew Jackson πάνω στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, από την πρώην σκλάβα και αγωνίστρια, Harriet Tubman.

Όπως αναφέρει το Vox, η αντικατάσταση έχει μεγάλη συμβολική σημασία, αφού ένας πρώην πρόεδρος – διώκτης 16.000 Ινδιάνων από τη γη τους και ιδιοκτήτης σκλάβων – αντικαθίσταται από μία πρώην σκλάβα, στη ζωή της οποίας το ποσό των 20 δολαρίων έπαιξε τεράστια σημασία.

Τόση ήταν η σύνταξή που της δόθηκε, μετά από πολύχρονη δικαστική “μάχη”, για τη συμμετοχή της στον Εμφύλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε εργαστεί για την Ένωση, λειτουργώντας ως κατάσκοπος και πληροφοριοδότης (οι στρατιώτες έπαιρναν σύνταξη 25 ευρώ).

Επίσης, σύμφωνα με βιογραφία της, τόσα ήταν τα χρήματα που αναγκάστηκε να ζητήσει με τρομερή επιμονή, για να αγοράσει την ελευθερία των γονιών της.

Η Tubman, είχε πάει στην Νέα Υόρκη για να συναντήσει έναν υπέρμαχο της απελευθέρωσης των σκλάβων και να του ζητήσει τα χρήματα που χρειαζόταν – υποστήριζε ότι ο Θεός της είχε υποδείξει να το κάνει.

Ο άνθρωπος αυτός δεν της έδωσε τα χρήματα που χρειάζονταν και εκείνη παρέμεινε στο γραφείο του, χωρίς να κουνιέται από τη θέση της. Κοιμόταν και ξυπνούσε εκεί για ημέρες, ενώ σε κάθε έκκλησή του να φύγει, εκείνη ήταν κατηγορηματική.

Τελικά πήρε τα 20 δολάρια που χρειάζονταν και μερικά ακόμη.

Όχι όμως από τον άνθρωπο που τα είχε ζητήσει, αλλά από άλλους σκλάβους – φυγάδες για τον Καναδά, που έμαθαν την ιστορία της και της έδιναν λεφτά. Στο τέλος μάζεψε 60 δολάρια.

Με πληροφορίες από το Vox.com

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις