Ο επικρατέστερος διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα έκλινε προς την αντικατάσταση της προέδρου της Federal Reserve,Τζάνετ Γέλεν εάν κερδίσει τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι θεωρεί καλή την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που εφαρμόζει ο θεσμός, σε συνέντευξη στο Fortune.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας των ακινήτων τόνισε επίσης ότι υποστηρίζει «απόλυτα» τις πρωτοβουλίες με σκοπό να μειωθεί η ισχύς της Fed αλλά και να μπορούν να ελέγχονται οι αποφάσεις της από το Κογκρέσο.

Παράλληλα, ο υποψήφιος υπαναχώρησε από τη δέσμευσή του να διαγράψει το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ —το οποίο ανέρχεται σε 19 τρισεκατομμύρια δολάρια— μέσα σε οκτώ χρόνια.

«Νομίζω ότι έχει κάνει μια χρήσιμη δουλειά», είπε ο Τραμπ ερωτηθείς σχετικά με το έργο της Γέλεν.

«Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο περί επαναδιορισμού της, θα έκλινα περισσότερο στο να τοποθετήσω άλλους ανθρώπους εκεί», πρόσθεσε.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τραμπ.

Η Γέλεν, που βρίσκεται στο αξίωμα που θεωρείται το ισχυρότερο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανέλαβε τη θέση τον Φεβρουάριο του 2014 για τετραετή θητεία, υπό τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Μολαταύτα ο Τραμπ τάχθηκε υπέρ της έμφασης που δίνει η Fed στο να μείνουν τα επιτόκια χαμηλά, καθώς όπως εκτίμησε η αύξησή τους τώρα θα αποτελούσε πλήγμα για την αμερικανική οικονομία.

Είχε κατηγορήσει το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο ότι κρατάει χαμηλά τα επιτόκια για να βοηθήσει τον πρόεδρο Ομπάμα, κάτι που ο Λευκός Οίκος διέψευσε ξερά. «Το καλύτερο πράγμα που έχουμε υπέρ μας είναι πως τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά», ανέφερε στη συνέντευξή του στο Fortune.

«Εάν τα επιτόκια βρίσκονταν στο 3% ή στο 4% ή οτιδήποτε τέτοιο, αρχίζει αυτός ο αριθμός να προστίθεται σε μια ήδη σακατεμένη οικονομία όσον αφορά το τι παράγουμε», πρόσθεσε ο Τραμπ επισημαίνοντας πως «αυτός ο αριθμός είναι ένας πολύ τρομακτικός αριθμός».

Ο Τραμπ είπε στο περιοδικό πως θα εκμεταλλευθεί εάν εκλεγεί τα χαμηλά επιτόκια για να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και να τονώσει τις κρατικές δαπάνες για τις υποδομές και για τις ένοπλες δυνάμεις. Το Fortune θα δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης εντός της εβδομάδας.

Αναφερόμενος στο χρέος των ΗΠΑ, ο Τραμπ υπαναχώρησε από τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν είχε πει στην εφημερίδα Washington Post ότι θα το διαγράψει «μέσα σε μια περίοδο οκτώ ετών». Στη συνέντευξή του στο Fortune είπε ότι θεωρεί πως θα μπορέσει να επιτύχει την αποπληρωμή ενός τμήματος του δημόσιου χρέους.

«Μπορείς να αποπληρώσεις ένα μέρος του, ανάλογα με το πόσο επιθετικός θέλεις να είσαι», είπε. «Θα προτιμούσα να μην είμαι τόσο επιθετικός. Θα προτιμούσα να μην είχαμε χρέος, αλλά μας έχει φορτωθεί», πρόσθεσε.

Ο ένας από τους εναπομείναντες αντιπάλους του Τραμπ στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων, ο Τεντ Κρουζ, γερουσιαστής από το Τέξας, έχει δηλώσει ότι θα ασκούσε εσωτερικό έλεγχο στη Fed και ότι θα προωθούσε την εφαρμογή μιας νομισματικής πολιτικής βασισμένης σε συγκεκριμένες αρχές.


Αλλά και ο ένας διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών, ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη Fed.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις