Σερβία: Μπαίνει στη βουλή ο αντιευρωπαϊκός συνασπισμός

Σερβία: Μπαίνει στη βουλή ο αντιευρωπαϊκός συνασπισμός
Ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS-DVERI) και ο οποίος αντιτίθεται στην ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ κατάφερε να εξασφαλίσει την είσοδο του στη βουλή. Στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθές σε 15 εκλογικά τμήματα, ο συνασπισμός DSS-DVERI έλαβε ικανοποιητικό αριθμό ψήφων για να ξεπεράσει το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής μετά την ολοκλήρωση και της επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, ο συνασπισμός DSS-DVERI έλαβε συνολικά ποσοστό 5,03% και καταλαμβάνει 13 έδρες. Ο αντιευρωπαϊκός συνασπισμός στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 24 Απριλίου είχε λάβει ποσοστό 4,99% και χρειάζονταν λιγότερες από 400 ψήφους για να εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο. Με την είσοδο του στη βουλή ενισχύεται το αντιευρωπαϊκό ρεύμα που συνολικά θα εκπροσωπείται με 35 βουλευτές στο κοινοβούλιο με δεδομένο ότι και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι αντιτίθεται με την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

Το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών επιφέρει και αλλαγές στην κατανομή των 250 εδρών του κοινοβουλίου. Έτσι το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS)του Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταλαμβάνει 131 έδρες και όχι 138 που θα είχε εάν δεν ξεπερνούσε το όριο για την ένταξη στη βουλή ο συνασπισμός DSS-DVERI. Απώλεια δύο εδρών έχουν και οι Σοσιαλιστές του Ίβιτσα Ντάτσιτς που θα εκπροσωπηθούν με 29 βουλευτές στο κοινοβούλιο. Από μία έδρα χάνουν και τα άλλα κόμματα και έτσι το εθνικιστικό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) του Βόισλαβ Σέσελι καταλαμβάνει 22 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα 16 έδρες, το κίνημα ΄΄Αρκετά΄΄ επίσης 16 έδρες και ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών του οποίου ηγείται ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπόρις Τάντιτς 13 έδρες. Τα μειονοτικά κόμματα θα καταλάβουν συνολικά 10 έδρες.

Οι αλλαγές αυτές δεν ανατρέπουν την κατάσταση στην εσωτερική πολιτική σκηνή όπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς παραμένει κυρίαρχος.

Με 131 έδρες μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση, όμως, όπως ο ίδιος δηλώνει, θα προσπαθήσει να σχηματίσει μία ευρύτερη κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Για την ώρα είναι βέβαιο ότι στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό θα ενταχθεί το ουγγρικό μειονοτικό κόμμα SVM που έχει τέσσερις βουλευτές. Αμφίβολο είναι αν θα ζητήσει ο Βούσιτς και την συμμετοχή στην κυβέρνηση των μέχρι σήμερα συμμάχων του, των Σοσιαλιστών του Ίβιτσα Ντάτσιτς. Στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) εκφράζονται έντονες αντιδράσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του Βούτσιτς. Υψηλόβαθμα στελέχη με πρώτο τον αντιπρόεδρο Μπράνκο Ρούζιτς, αντιτίθενται ανοιχτά στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και δεν επιθυμούν τη συνέχιση της συνεργασίας. Ο πρόεδρος του κόμματος Ίβιτσα Ντάτσιτς φαίνεται ωστόσο ότι έχει αντίθετη άποψη και, όπως δήλωσε πρόσφατα, αναμένει πρόσκληση του Βούτσιτς για συμμετοχή στην κυβέρνηση.