Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται από τη Μάχη για το Πάρκο των Πολιτών, στις ΗΠΑ, όταν ένας φοιτητής έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίστηκαν από πυρά αστυνομικών και της Εθνοφρουράς. Την διαταγή για την επέμβαση της αστυνομίας είχε δώσει ο τότε κυβερνήτης της Καλιφόρνια και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Η έκταση θα γινόταν (έναντι ενός εκατομμυρίου) χώρος πάρκινγκ και για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο ισοπεδώθηκαν παλιά κτίσματα. Στις 18 Απριλίου του 1969 ένα άρθρο στην εφημερίδα Berkeley Barb ενημέρωνε για τα σχέδια των σπουδαστών να γίνει ένα πάρκο.

“Την Κυριακή θα σταματήσουμε αυτές τις βλακείες. Φέρτε φτυάρια, γρασίδι, λουλούδια, μπογιές και δέντρα, γέλιο και ιδρώτα. Θέλουμε το πάρκο αυτό να γίνει ένα πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο” ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Ρίγκαν είχε ήδη διακηρύξει πως ήθελε να καθαρίσει το Berkeley από τους χίπις. “Πόσο θα πρέπει να ανεχτούμε αυτούς τους ανθρώπους και αυτά τα σκουπίδια με την δικαιολογία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελευθερίας του λόγου;” είχε γράψει.

Τελικά στις 15 Μαΐου του 1969 ο Ρίγκαν επέτρεψε στην αστυνομία και την Εθνοφρουρά να εκκενώσουν με τη βία το Πάρκο των Πολιτών. Άνοιξαν πυρ κατά φοιτητών και αλληλέγγυων με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 25χρονος φοιτητής, ενώ ένας ακόμη έχασε την όρασή του.

Πάνω από 400 φοιτητές συνελήφθησαν. 111 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Πάνω από 128 άνθρωποι τραυματίστηκαν συνολικά. Οι 32 είχαν τραύματα από σφαίρες.

Τελικά το Πάρκο των Πολιτών έγινε σύμβολο κατά του πολιτικού κατεστημένου. Οι αρχές του πανεπιστημίου το προστάτευσαν σε μια περίοδο που το πανεπιστήμιο ήταν ένας φορέας των ιδεών του αντιπολεμικού κινήματος.

Σήμερα λειτουργεί ακόμη ως δημόσιο πάρκο, με παιδικές χαρές, κοινοτικούς κήπους και γήπεδο του μπάσκετ.

Με πληροφορίες από το Russia Today

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις