Η υποψήφια για το χρίσμα το Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι το σκάνδαλο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστελνε από τον προσωπικό λογαριασμό της – και όχι από τον επίσημο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει “ούτε την προεκλογική εκστρατεία της ούτε την προεδρία της”, εφόσον βεβαίως εκλεγεί πρόεδρος.

“Δεν είναι ένα ζήτημα που θα επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία μου ή την προεδρία μου”, είπε η Κλίντον σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η Κλίντον δέχτηκε πλήγμα την Τετάρτη για το θέμα αυτό καθώς μια έκθεση που συνέταξαν κρατικές αρχές κατήγγειλε τη χρήση του ιδιωτικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της την εποχή που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

“Μπορεί να βγαίνουν (στη δημοσιότητα) διάφορες εκθέσεις, όμως τίποτα δεν άλλαξε. Η ιστορία παραμένει η ίδια. Όπως και οι προηγούμενοι υπουργοί Εξωτερικών, χρησιμοποίησα έναν προσωπικό λογιαριασμό. Πολλοί το κάνουν. Δεν ήμουν η πρώτη. Παρέδωσα όλα τα μηνύματα (σ.σ. στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ). Κανείς από τους υπόλοιπους δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το έκανε” είπε η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι “επέδειξε απίστευτη διαφάνεια” στην υπόθεση αυτή.

Ο γενικός επιθεωρητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερεύνησε τις πρακτικές που ακολουθούσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 2000 και μετά. Στην έκθεσή του κάνει λόγο για “παρατεταμένες και συστηματικές αδυναμίες που σχετίζονται με τις επικοινωνίες και τις ηλεκτρονικές καταγραφές” την εποχή που η Κλίντον ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας (2009-2013).

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο μοναδικός υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, επιτέθηκε σφοδρότατα στην Κλίντον γράφοντας στο Twitter ότι “η έκθεση του γενικού επιθεωρητή για την Χίλαρι Κλίντον την ανέντιμη είναι καταστροφή. Σε ένα πρόσωπο με τόσο κακή κρίση δεν μπορεί να επιτραπεί η είσοδος στον Λευκό Οίκο”.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, στα τέλη του 2014, η Χίλαρι Κλίντον παρέδωσε 30.000 μηνύματα στο υπουργείο και διέγραψε όσα παρέμεναν στον διακομιστή της. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε κατόπιν στη δημοσιότητα τα περισσότερα από αυτά, εκτός από ορισμένα το περιεχόμενο των οποίων χαρακτηρίστηκε “ευαίσθητο”.

Η ίδια η Κλίντον επιμένει ότι κανένα από τα μηνύματα δεν ήταν απόρρητο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις