Ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγγελα Μέρκελ απηύθυναν έκκληση, κατά τη διάρκεια των τελετών για την 100η επέτειο της μάχης του Βερντέν, για την προστασία της Ευρώπης, «μία εύθραυστη περιοχή», απέναντι στις «δυνάμεις της διαίρεσης» που εκφράστηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.

«Το ιερό μας καθήκον είναι γραμμένο στη ρημαγμένη γη του Βερντέν και περιορίζεται σε λίγες λέξεις: αγαπάμε την πατρίδα μας , αλλά προστατεύουμε το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη, χωρίς την οποία θα ήμασταν εκτεθειμένοι στις θύελλες της Ιστορίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Οι δύο ηγέτες που έδωσαν ραντεβού στο Βερντέν της ανατολικής Γαλλίας, στο πεδίο μίας από τις φονικότερες μάχες του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, επισήμαναν τον εύθραυστο χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της εξόδου της Βρετανίας μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Η Ευρώπη είναι «η μεγαλύτερη κοινότητα δημοκρατικών χωρών, ένα σημείο αναφοράς», αλλά επίσης μία «μεγάλη εύθραυστη ζώνη» που οφείλουμε να προστατεύσουμε, είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Οι δυνάμεις «της διαίρεσης, του κλεισίματος και της οπισθοχώρησης κινούνται και πάλι», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε επίσης στις σημερινές «αδυναμίες» της Ευρώπης απέναντι στην προσφυγική κρίση και ζήτησε της έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στις κρίσεις. Για την επιβίωση της Ευρώπης, είναι σημαντικό «να μη κλειστούμε στους εαυτούς μας, αλλά να είμαστε ανοικτοί για τον άλλον».

«Εάν σκεφτόμαστε μόνο με εθνικά κριτήρια, αυτό δεν θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε . Αυτό ισχύει τόσο για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, όσο και για την υποδοχή των προσφύγων», είπε.

«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ιδιαίτερες ευθύνες, μεταξύ αυτών για τον τερματισμό των συρράξεων στις πύλες μας», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανατολική Ουκρανία, αλλά επίσης «την ευθύνη να υποδεχθούμε τους πληθυσμούς που φεύγουν για να γλιτώσουν τις τραγωδίες και τις σφαγές».

«Εδώ που χάθηκε η Ευρώπη…»

Ο παραλληλισμός ανάμεσα στην άνοδο των εθνικισμών πριν από το 1914 και τις εντάσεις που διαιρούν την Ευρώπη ήταν παντού παρών την Κυριακή στο Βερντέν.

«Η θερμή υποδοχή σας δεν είναι καθόλου αυτονόητη για μένα, ως καγκελάριο της Γερμανίας», δήλωσε πολύ συγκινημένη η Άγγελα Μέρκελ στην πρώτη επίσκεψη γερμανού ηγέτη στο δημαρχείο του Βερντέν.

«Το Βερντέν είναι μία πόλη που αντιπροσωπεύει από τη μία πλευρά το χειρότερο, είναι εδώ όπου χάθηκε η Ευρώπη πριν από 100 χρόνια, αλλά επίσης το καλύτερο, εδώ όπου η πόλη δείχθηκε ικανή να δώσει τον εαυτό της, να ενωθεί για την ειρήνη και την γαλλο-γερμανική φιλία. Ζήτω η φιλία, ζήτω το πνεύμα του Βερντέν», δήλωσε στο πλευρό της ο Φρανσουά Ολάντ.

Λίγο νωρίτερα, οι δύο ηγέτες είχαν προσέλθει υπό βροχήν στο γερμανικό νεκροταφείο του Κονσανβουά, ακριβώς όπως έκαναν ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Χέλμουτ Κολ το 1984. Τότε, που μπροστά στο οστεοφυλάκιο του Ντουομόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας έπιασε το χέρι του καγκελαρίου της Γερμανίας, σε μία κίνηση που έμεινε στα βιβλία της ιστορίας ως επισφράγιση της γαλλο-γερμανικής φιλίας.

Οι Ολάντ και Μέρκελ προτίμησαν σήμερα τους εναγκαλισμούς, τόσο στο γερμανικό νεκροταφείο, όσο και στο οστεοφυλάκιο του Ντουομόν.

Εθνική νεκρόπολη, το Ντουομόν φιλοξενεί τα οστά 130.000 γάλλων και γερμανών στρατιωτών που χάθηκαν σε αυτό το πεδίο μάχης, όπου έπεσαν 300.000 στρατιώτες από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο 1916.

Η Μάχη του Βερντέν ήταν μια από τις πιο μακρές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς διήρκεσε περισσότερες από 300 ημέρες, από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 1916.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις