Ο αριθμός των ενηλίκων στις ΗΠΑ, που έχουν έστω μια (-)ουαλική εμπειρία με άτομο του ίδιου φύλου, έχει διπλασιασθεί σε σχέση με τη δεκαετία του ΄90, προσεγγίζοντας το 10%, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι έχουν αλλάξει σημαντικά οι αντιλήψεις -τουλάχιστον των Αμερικανών- όσον αφορά τη (-)ουαλικότητα, με αποτέλεσμα την τελευταία 25ετία να έχει τετραπλασιασθεί η κοινωνική αποδοχή των ομοφυλοφιλικών επαφών μεταξύ των ανθρώπων κάθε ηλικίας. Σήμερα πια ο ένας στους δύο θεωρεί αποδεκτό κάτι τέτοιο, άσχετα αν οι ίδιοι έχουν τέτοιες εμπειρίες ή όχι, ενώ ακόμη πιο θετικοί εμφανίζονται οι νεότεροι (δύο στους τρεις).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζιν Τουένγκε του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, συγγραφέα του βιβλίου “Generation Me“, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό για θέματα (-)ουαλικής συμπεριφοράς “Archives of (-)ual Behavior”, ανέλυσαν στοιχεία από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 33.700 ατόμων, που κλήθηκαν να μιλήσουν για τις (-)ουαλικές εμπειρίες και απόψεις τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μεταξύ 1990-2014 ο αριθμός όσων ανδρών έκαναν (-) τουλάχιστον μια φορά με άλλον άνδρα, αυξήθηκε από 4,5% σε 8,2%. Στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό ((-) με έστω μια άλλη γυναίκα) αυξήθηκε από 3,6% σε 8,7%, δηλαδή αναλογικά περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες.

Το ποσοστό των αμφιφυλόφιλων ενηλίκων («μπαϊ(-)ουαλ») που έχουν κάνει (-) τόσο με άνδρες όσο και με γυναίκες, αυξήθηκε από 3,1% σε 7,7%. Στους ενήλικες ηλικίας 18 έως 29 ετών, που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 2010 (οι λεγόμενοι «Millennials»), το ποσοστό όσων έχουν κάνει (-) με το ίδιο φύλο, είναι 7,5% στους άνδρες και 12,2% στις γυναίκες.

Ενώ οι λεσβιακές εμπειρίες είναι πιθανότερο να συμβούν μεταξύ νεαρών γυναικών, η ηλικία δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στην περίπτωση των ανδρών.

Εξάλλου αυξάνεται συνεχώς η κοινωνική αποδοχή του (-) μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Το 1973 μόνο το 11% συμφωνούσαν ότι «δεν είναι καθόλου λάθος οι (-)ουαλικές σχέσεις μεταξύ ενηλίκων του ίδιου φύλου», όμως τα ποσοστά αυξήθηκαν σε 13% το 1990 και 49% το 2014. Το ποσοστό αποδοχής μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18-29 ετών, από 15% το 1990, φθάνει πλέον το 63%.

Για «μεγάλες αλλαγές τόσο στις αντιλήψεις, όσο και στις συμπεριφορές, που συνέβησαν σε διάστημα μόνο 25 ετών, υποδηλώνοντας μια ταχεία πολιτισμική μεταβολή», έκανε λόγο η Τζιν Τουέντε. Όπως είπε, πρωτίστως αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι πλέον νοιάζονται για τις επιθυμίες τους και όχι για τις κοινωνικές συμβάσεις.

«Οι τάσεις αυτές είναι άλλη μία ένδειξη ότι η αμερικανική κουλτούρα έχει γίνει πιο ατομικιστική και πιο εστιασμένη στον εαυτό και στην ισότητα. Οι Αμερικανοί νιώθουν πια πιο ελεύθεροι να έχουν τις (-)ουαλικές εμπειρίες που επιθυμούν», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις