Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει ακυρώσει “οριστικά” τα σχέδιά της για την κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου South Stream και Turkstream, αλλά χρειάζεται μια σαφή θέση της Ευρώπης για αυτούς.

Ο Πούτιν έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας νομικός περιορισμός που να απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην εκμετάλλευση των ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

“Υπάρχουν σίγουρα πολιτικές δυσκολίες με την Τουρκία, αυτό είναι ευρέως γνωστό. Όμως δεν έχουμε ακυρώσει αμετάκλητα κανένα από αυτά τα σχέδια, ούτε τον South Stream, ούτε τον Turkstream”, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ρωσία πάγωσε τις διαπραγματεύσεις για τον Turkstream μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, τον περασμένο Νοέμβριο. Τα σχέδια για τον South Stream πάγωσαν στα τέλη του 2014 λόγω των αντιρρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας για τον South Stream εντάθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από τη Δύση.

“Χρειαζόμαστε μόνο μια σαφή θέση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σαφή, κατανοητή και αναμφισβήτητη. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία, για κανένα από αυτά τα σχέδια”, συνέχισε.

Όταν ρωτήθηκε τι θα συνέβαινε αν η Πολωνία σταματούσε να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο αφού λήξει το συμβόλαιο μεταξύ των δύο χωρών, ο Πούτιν απάντησε ότι η Ρωσία θα αναζητήσει άλλες αγορές. “Η Gazprom εξετάζει την πιθανότητα (…) να κάνει προσφορά σε οποιονδήποτε άλλο εταίρο, την Πολωνία, την Ευρώπη ή οποιονδήποτε άλλο, για να αγοράζει την ποσότητα που στέλνουμε σήμερα στην Πολωνία”, σημείωσε. Επισήμανε όμως ότι δεν έχει λάβει καμία επιβεβαίωση ότι η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο.

Το συμβόλαιο της Gazprom με την Πολωνία λήγει το 2022.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις