Οι αλμπίνοι στο Μαλάουι, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και πολύ μικρών παιδιών, πέφτουν θύματα ενός «χωρίς προηγούμενο κύματος βάρβαρων επιθέσεων» το οποίο τροφοδοτείται από τελετές μαγείας και γενικότερα τις προλήψεις, αλλά και την παθητικότητα των αρχών, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.

Από τον Νοέμβριο του 2014, ο αριθμός των δολοφονιών και απαγωγών προσώπων που πάσχουν από λευκοπάθεια «αυξήθηκε ραγδαία» στη χώρα αυτή: τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε απήχθησαν, ανάμεσά τους ένα παιδί δύο ετών η τύχη του οποίου συνεχίζει να αγνοείται ως και σήμερα, σύμφωνα με μια έκθεση της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ο Απρίλιος του 2016 ήταν ο πιο αιματηρός μήνας, με τέσσερις δολοφονίες αλμπίνων», σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η οποία έχει τον τίτλο «Δεν είμαστε ζώα για κυνήγι ή για πούλημα: βία και διακρίσεις σε βάρος των αλμπίνων στο Μαλάουι».

Τα οστά των ανθρώπων που πάσχουν από αλφισμό «πωλούνται σε παραδοσιακούς θεραπευτές στο Μαλάουι και στη Μοζαμβίκη, που τα χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν φυλαχτά και μαγικά φίλτρα που πιστεύεται πως φέρουν πλούτη ή καλοτυχία. Αυτό το μακάβριο εμπόριο τροφοδοτείται από την πίστη στο ότι τα οστά των αλμπίνων περιέχουν χρυσό», εξηγεί η Διεθνής Αμνηστία.

Παράλληλα, η ΜΚΟ κατηγορεί στην έκθεσή της τις αρχές του Μαλάουι ότι αφήνουν τα πρόσωπα που πάσχουν από αλφισμό «στο έλεος συμμοριών κακοποιών». Η αστυνομία δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για να αντιδράσει έγκαιρα στις επιθέσεις ή να διατηρεί εμφανή παρουσία στις περιοχές όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία καλεί την κυβέρνηση να «λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να προστατεύσει» τους αλμπίνους.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αλφισμό δέχονται συχνά επιθέσεις και στην Τανζανία.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μαλάουι Νίκολας Γκόντουα επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από τον Νοέμβριο του 2014 εξαιτίας του ότι είχαν αλφισμό, διευκρινίζοντας ότι η περιοχή Ματσίνγκα, στο νότο, θεωρείται η πλέον επικίνδυνη για τους αλμπίνους.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αστυνομία «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενημερωθεί ο κόσμος για την ανάγκη να εγγυηθούμε την ασφάλεια των αλμπίνων».

Αλλά «ακόμη και οι νεκροί δεν αφήνονται εν ειρήνη», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία: «Η αστυνομία του Μαλάουι έχει καταγράψει τουλάχιστον 39 υποθέσεις παράνομης εκταφής πτωμάτων αλμπίνων ή προσώπων που είχαν συλληφθεί να έχουν στην κατοχή τους οστά ή μέλη αλμπίνων».

Τα πρόσωπα που έχουν αλφισμό υφίστανται εξάλλου διακρίσεις στο σχολείο, αλλά και στο σύστημα υγείας. Πολλοί από αυτούς «πεθαίνουν από καρκίνο του δέρματος, λόγω της έλλειψης μέσων προστασίας όπως αντηλιακές κρέμες, ή ενημέρωσης για την κατάστασή τους», σύμφωνα με την Αμνηστία.

Ο πληθυσμός των αλμπίνων του Μαλάουι, ο οποίος εκτιμάται πως αριθμεί από 7.000 ως 10.000 ανθρώπους, «ζει σε κατάσταση διαρκούς φόβου» εξαιτίας όλων αυτών, προσθέτει η ΜΚΟ.

Μια γυναίκα που έχει αλφισμό εξηγεί πως «δεν μπαίνει σε ανελκυστήρες με ξένους», διότι φοβάται πως θα της επιτεθούν. «Άνθρωποι μου έχουν πει καταπρόσωπο ότι θα με πουλήσουν», αφηγήθηκε ένας 37χρονος άνδρας.

Ο αλφισμός ή λευκοπάθεια, που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη χρωστικής στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια, είναι μια γενετική πάθηση που επηρεάζει περίπου 1 στους 20.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι πολύ συνηθισμένη στην υποσαχάρια Αφρική. Οι αλμπίνοι είναι θύματα βιαιοτήτων σε πολλές αφρικανικές χώρες, όπως το Μαλάουι.

Στις αρχές του Ιουνίου η δικαιοσύνη του Μαλάουι απαγόρευσε σε όλους τους μάγους και τους παραδοσιακούς θεραπευτές να κάνουν τελετές, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους ανθρώπους με αλφισμό.

Κατά τον Γκόντουα, τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του Μαλάουι, συμμορίες από την Τανζανία και τη Μοζαμβίκη πρωταγωνιστούν στο παράνομο λαθρεμπόριο οστών και μελών αλμπίνων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις