Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα προκαλεί το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Η πρώτη υπουργός της Σκοτίας, Nicola Sturgeon, δήλωσε πως θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για νέο δημοψήφισμα, προκειμένου η Σκοτία να ενταχθεί -ανεξάρτητη πια- στην ΕΕ.


Δήλωσε πως θεωρεί πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι πολύ πιθανόν, καθώς οι Σκοτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ, σε συντριπτικό ποσοστό.

Η πρώτη υπουργός δήλωσε πως πρόκειται για μία “εκτροπή από τη Δημοκρατία” και ότι στη διακήρυξη που είχε συνταχθεί στο πρώτο δημοψήφισμα, προβλεπόταν επανάληψη στην περίπτωση ξεκάθαρης και ουσιαστικής αλλαγής των συνθηκών. “Πρόκειται για μία ουσιαστική αλλαγή και είναι αυτονόητο πως η προοπτική ενός δεύτερου δημοψηφίσματος πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι, όπως και είναι” δήλωσε.

Η πρώτη υπουργός ανακοίνωσε πως ήδη αξιωματούχοι της κυβέρνησης διαμορφώνουν τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε το νέο δημοψήφισμα να διεξαχθεί γρήγορα.

Πηγές από τη βρετανική κυβέρνηση αναφέρουν πως ο David Cameron, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το δημοψήφισμα, μεριμνά ώστε ο διάδοχός του να διασφαλίσει πως οι διαδικασίες για το Brexit θα περιλαμβάνουν και τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το υπουργικό συμβούλιο στη Σκοτία θα συγκληθεί εκτάκτως το πρωί του Σαββάτου και θα δρομολογήσουν τις νομοθετικές αλλαγές για το δημοψήφισμα, τον Σεπτέμβρη.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις