Πιστόριους: 6 χρόνια φυλακή για το φόνο της Ρίβα

Πιστόριους: 6 χρόνια φυλακή για το φόνο της Ρίβα
Σε φυλάκιση έξι ετών χωρίς αναστολή για τον φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ -την οποία πυροβόλησε με τέσσερις σφαίρες τον Φεβρουάριο του 2013- καταδικάστηκε τελεσίδικα ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόροιους από το Ανώτατο δικαστήριο της Πρετόρια στη Ν. Αφρική.

"Η ποινή που επιβάλλω στον κατηγορούμενο για τον φόνο της εκλιπούσας Ρίβα Στέενκαμπ είναι φυλάκιση έξι ετών" λιγότερο από τη φυλάκιση των δεκαπέντε ετών που ζήτησε η κατηγορούσα αρχή, δήλωσε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα του δικαστηρίου της Πρετόριας.

"Η κοινή γνώμη μπορεί να είναι θορυβώδης και επίμονη, αλλά δεν μπορεί να παίξει κανένα ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου αυτού", αναφέρει στην ετυμηγορία της η δικαστής.

Ο Πιστόριους μεταφέρθηκε στη φυλακή αμέσως μετά την ανάγνωση της δικαστικής απόφασης.

Ο ίδιος δέχθηκε ψύχραιμος την απόφαση του Δικαστηρίου, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα αγκάλιασε την αδερφή του, η οποία είχε ξεσπάσει σε λυγμούς.

Η δικαστής χαρακτήρισε τον Πιστόριους ως “έκπτωτο ήρωα, ο οποίος έχασε την καριέρα του", ενώ επεσήμανε ότι μια μεγαλύτερη ποινή δεν θα απέδιδε και μεγαλύτερη δικαιοσύνη.

Στα social media, ωστόσο, ξέσπασε τεράστια κατακραυγή για την απόφαση.

Στο hashtag #pistorius, χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τη μείωση της ποινής.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι δεν θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Ο Πιστόριους θα εκτίσει "μεταξύ του μισού και των δύο τρίτων της ποινής", πριν καταστεί δυνατόν να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση", δήλωσε ο Άντριου Φόουσετ, ένας από τους δικηγόρους του.

"Σεβόμαστε την απόφαση της δικαστού και δεν θα ασκήσουμε έφεση. Ο Οσκαρ θα εκτίσει την ποινή του... Νομίζω ότι είναι δίκαιη, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις", εξήγησε ο δικηγόρος μιλώντας στους δημοσιογράφους καθώς έβγαινε από το δικαστήριο.

Αντιδράσεις

Μέλη του Συνδέσμου Γυναικών του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κονγκρέσου (ANCWL) που παρακολούθησαν τη δίκη σε ένδειξη υποστήριξης προς τη δολοφονημένη Στέενκαμπ, είπαν ότι η ποινή που επιβλήθηκε από τη δικαστή Μασίπα δεν είναι επαρκής.

"Πρώτα πέντε έτη, έξι χρόνια τώρα; Είναι ντροπή για το δικαστικό σύστημα", δήλωσε η Ζακλίν Μόφοκενγκ, εκπρόσωπος του ANCWL. "Είναι προσβολή για τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα".

Έξω από το δικαστήριο, μερικοί συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υποστήριξης προς τον αθλητή. Ένα πλακάτ έγραφε: "Δώστε πίσω στο Οσκαρ την ελευθερία του".

Ο Μπάρι Στέενκαμπ, ο πατέρας της Ρίβα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της δίκης είπε ότι ο Πιστόριους πρέπει να πληρώσει για το έγκλημά του, αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση. "Θα το αφήσουμε αυτό στο κράτος", είπε στους δημοσιογράφους.

Τί προηγήθηκε

Ο Πιστόριους κρίθηκε ένοχος για το φόνο της Στέενκαμπ από εφετείο τον περασμένο Δεκέμβριο. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε πενταετή φυλάκιση για ανθρωποκτονία εξ αμελείας το 2014, βάσει της ετυμηγορίας της δικαστού Μασίπα, μιας απόφασης που γυναικείες οργανώσεις χαρακτήρισαν πολύ επιεική.

Στην απόφασή της σήμερα η Μασίπα ανέφερε ότι, αν και η οικογένεια της Στέενκαμπ υπέστη μεγάλη απώλεια, η ζωή και η καριέρα του Πιστόριους καταστράφηκαν επίσης. "Η ζωή του κατηγορούμενου δεν θα είναι επίσης ποτέ η ίδια. Είναι ένας εκπεσών ήρωας και ποτέ δεν θα βρει τη γαλήνη", είπε.

Ο αθλητής έχει ακρωτηριασμένα πόδια -από το γόνατο και κάτωαπό τότε που ήταν μωρό και οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι η αναπηρία αυτή και το ψυχικό στρες θα πρέπει να θεωρηθούν ελαφρυντικά στοιχεία για να μειωθεί η ποινή του.

Ο Πιστόριους αποφυλακίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ύστερα από σχεδόν έναν χρόνο πίσω από τα κάγκελα για να εκτίσει το υπόλοιπο της πενταετούς ποινής του σε κατ 'οίκον περιορισμό, συγκεκριμένα στο σπίτι του θείου του σε πλούσιο προάστιο της πρωτεύουσας.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν ότι ο Πιστόριους, ένας πλούσιος λευκός και διεθνής διασημότητα, είχε ειδική μεταχείριση σε σχέση με άλλους που δεν διέθεταν τα πλούτη του.