Χωρισμένη στα δύο η Αμερική - Φόβοι για εμφύλιο

Χωρισμένη στα δύο η Αμερική - Φόβοι για εμφύλιο
Μετά την εκτέλεση πέντε λευκών αστυνομικών στο Ντάλας και τον θάνατο τριών αφροαμερικανών από αστυνομικά πυρά στις ΗΠΑ, πολλοί εκφράζουν φόβους για όξυνση της ρατσιστικής βίας στη χώρα.

Το κέντρο του Ντάλας γέμισε με περιπολικά και σειρήνες τη νύχτα της Πέμπτης. 24 ώρες πριν όλα ήταν ήρεμα. Εκείνη τη νύχτα όμως υπήρχε ένταση. Δύο ακόμη μαύροι πολίτες είχαν πέσει θύματα αστυνομικών πυρών. Ο νεαρός αφροαμερικανός Μάρκους Κάρτερ διαμαρτύρεται με τους φίλους του δίπλα στα περιπολικά που είχαν αποκλείσει την περιοχή. Όλοι τους φορούν λευκό μπλουζάκι με την επιγραφή «Black Lives Matter» (Οι ζωές των μαύρων μετρούν). «Δεν ανεχόμαστε άλλο όλον αυτό τον ρατσισμό. Αν δεν αλλάξει γρήγορα κάτι, το πράγμα θα έχει άσχημο τέλος», λέει οργισμένος ο νεαρός Αμερικανός.

Την προηγούμενη εβδομάδα δύο αφροαμερικανοί είχαν σκοτωθεί εντός 48 ωρών από σφαίρες λευκών αστυνομικών σε ελέγχους ρουτίνας. Πρώτα στη Λουιζιάνα, μετά στη Μινεσότα. Βίντεο από τα τραγικά περιστατικά κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, προκαλώντας κατακραυγή σε όλη τη χώρα και μεγάλες διαδηλώσεις. Μία από αυτές έγινε στο Ντάλας. Όλα κυλούσαν ειρηνικά. Λευκοί, μαύροι και αμερικανοί με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική και την Ασία περπατούσαν ο ένας δίπλα στον άλλο. Ξαφνικά έπεσαν πυροβολισμοί, το πλήθος άρχισε να διαλύεται μέσα σε πανικό.

Το τι ακριβώς συνέβη φάνηκε ξεκάθαρα το επόμενο πρωί. Πέντε λευκοί αστυνομικοί έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του 25χρονου αφροαμερικανού Μάικα Τζόνσον. Ο βετεράνος αμερικανός στρατιώτης με θητεία στο Αφγανιστάν φέρεται να δήλωσε, λίγο πριν βρει τον θάνατο με τη βοήθεια ενός ρομπότ που επιστράτευσε η αστυνομία, ότι πήγε στον τόπο της διαδήλωσης με σκοπό να σκοτώσει λευκούς αστυνομικούς.

Ήταν η εκδίκησή του για την αστυνομική βία εναντίον των μαύρων συμπατριωτών του. Ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά έριξε η είδηση του θανάτου ενός ακόμη νεαρού μαύρου που είχε δεχθεί αστυνομικά πυρά το Σάββατο και εξέπνευσε τελικά την Κυριακή. Πολλοί αμφισβητούν την εκδοχή της αστυνομίας ότι το θύμα κρατούσε με απειλητικό τρόπο ένα όπλο πριν τον πυροβολήσουν.

Ανησυχία για τον προσανατολισμό των ΗΠΑ

«Τα πράγματα δεν θα γίνουν ποτέ όπως ήταν πριν από αυτά τα γεγονότα», σχολιάζει ο αμερικανός αστυνομικός Μάικ Ουόλτον, ο οποίος δυσκολεύεται να συγκρατήσει τα δάκρυά του θρηνώντας για την απώλεια των συναδέλφων του στο Ντάλας. Ο ίδιος παραδέχεται ότι «η βία μεταξύ λευκών αστυνομικών και μαύρων είναι μεγάλο πρόβλημα». Ένα πρόβλημα που οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο και γεννά πλέον ένα κομβικό ερώτημα. Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η αμερικανική κοινωνία;«Δεν θα πρέπει να αφήσουμε να μας οδηγήσει η βία και η οργή», τονίζει η Ντόρις Κένι. Η αφροαμερικανίδα ζει τα τελευταία 40 χρόνια στο Ντάλας και δηλώνει περήφανη για το γεγονός ότι στην πόλη της έχουν γίνει στο παρελθόν πολλοί σωστοί χειρισμοί. Η ίδια πιστεύει ότι υπήρχε πρόοδος στο πεδίο της αντιμετώπισης του ρατσισμού.

Ωστόσο, μετά από όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες ανησυχεί ότι τα πράγματα μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή τόσο στο Ντάλας όσο και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ. Η Ντόριες Κένι καταγγέλλει αμερικανούς πολιτικούς που εκδηλώνουν ανοιχτά ρατσιστικές διαθέσεις και τονίζει: «Σε τελευταία ανάλυση στις επόμενες εκλογές θα απαντηθεί το ερώτημα ποιον δρόμο θα επιλέξουν να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ. Θέλουμε να κάνουμε τις ΗΠΑ πατρίδα για όλους ή να προκαλέσουν έναν επικίνδυνο φυλετικό πόλεμο»;

Δείτε video του RTΠηγή: dw.com