Με αποχώρηση της αποστολής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία απείλησε σήμερα και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εάν η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθήσει να απαγορεύει στους Γερμανούς βουλευτές να την επισκεφθούν.

«Όταν η Βουλή δεν μπορεί να επισκεφθεί τον στρατό της, τότε δεν μπορεί ο στρατός να παραμένει εκεί, αυτό είναι σαφές», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην «Mitelldeutsche Zeitung» και πρόσθεσε ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είναι «κοινοβουλευτικός στρατός», επομένως τέτοιες επισκέψεις είναι απαραίτητες.

Παρά την τουρκική απαγόρευση ωστόσο, ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Κρίστιαν Φον Στέτεν ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να επισκεφθεί τον Αύγουστο ιδιωτικά τους Γερμανούς στρατιώτες στη βάση του Ιντσιρλίκ, καθώς θα βρίσκεται στην Τουρκία για τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Όπως δήλωσε στην «Heilbronner Stimme», θα καλύψει ο ίδιος τα έξοδα του ταξιδιού του, ενώ θα βρίσκεται σε επικοινωνία με την γερμανική πρεσβεία στην ‘Αγκυρα, ώστε να μην υπάρξει κάποιο εμπόδιο.

«Θα πρέπει να έχω ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να επισκεφθώ τη βάση και να δω πώς περνούν οι στρατιώτες», δήλωσε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι, αν απορριφθεί το αίτημά του, θα υποστηρίξει σθεναρά την άμεση αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων.

Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο πάντως σχεδιάζει επίσημη αποστολή στο Ιντσιρλίκ για τον Σεπτέμβριο.

Σε διαφορετικό τόνο, ο Πρόεδρος της Ένωσης των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων Αντρέ Βούστνερ ζήτησε να μην ληφθούν βιαστικές αποφάσεις για το θέμα: «Είναι απολύτως σαφές ότι οι βουλευτές πρέπει να επιτρέπεται να επισκεφθούν την αποστολή, αλλά γρήγορες αντιδράσεις είναι λάθος», δήλωσε νωρίτερα στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την περιοχή θα βοηθούσε το «Ισλαμικό Κράτος» και κάτι τέτοιο «θα ήταν πολύ κρίμα».

Αναφερόμενος ωστόσο στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Βούστνερ δήλωσε ότι «έχει σκάψει μόνος του τον λάκκο του και πρέπει να δούμε πώς θα βγει από αυτόν χωρίς να πληγεί η εικόνα του».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις