«Βρετανικό χιούμορ», «φάρσα»: ο γερμανικός Τύπος υποδέχθηκε με ειρωνικά σχόλια τον διορισμό του Μπόρις Τζόνσον ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας και η αριστερά επέκρινε ανοικτά την τοποθέτηση του εκκεντρικού πρωτοψάλτη του Βrexit στην ηγεσία του υπουργείου.

«Ξαφνικά, διπλωμάτης», είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel. «”House of Cards” στη Μεγάλη Βρετανία», γράφει ακόμη το περιοδικό, αναφερόμενο στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά για τα παρασκήνια της πολιτικής.

Με τον διορισμό του «βασιλιά του Brexit» στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, «δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι στη βρετανική πολιτική δεν νοιάζονται για το καλό της χώρας αλλά για τον ανελκυστήρα, τις προσωπικές φιλοδοξίες και τους τακτικισμούς για την εξουσία», συνεχιζει το Spiegel.

Πρωταγωνιστής της εκστρατείας υπέρ του Βrexit στο δημοψήφισμα, ο Μπόρις Τζόνσον μοιάζει και ο ίδιος να έχει «εκπλαγεί» από τον διορισμό του, σημειώνει ακόμη το Spiegel.

«Ο Τζόνσον υπουργός Εξωτερικών; Πρόκειται για βρετανικό χιούμορ», γράφει η κεντροαριστερή Süddeutsche Zeitung στην ιστοσελίδα της, εκφράζοντας την έκπληξή της που «ο κ. Brexit γίνεται ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας».

Η εφημερίδα Berliner Zeitung κάνει λόγο για «πραγματική έκπληξη». «Ορισμένοι μιλούν για το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Προσώρας, εκείνος που δεν μοιάζει για διπλωμάτης γίνεται ο πιο σημαντικός διπλωμάτης» του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτιμά η βερολινέζικη εφημερίδα.

«Πραξικόπημα», «φάρσα»: αυτοί είναι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί η συντηρητική εφημερίδα Die Welt, η οποία υπενθυμίζει πως ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Χίλαρι Κλίντον «σαδίστρια νοσοκόμα» και συνέκρινε την ΕΕ με τον «Χίτλερ».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit γράφει από την πλευρά της ότι η απόφαση να διοριστεί «ο πιο ηχηρός υποστηρικτής του Brexit» επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ήταν μια «απροσδόκητη απόφαση».

Από την πλευρά των κομμάτων της αριστεράς, οι πρώτες αντιδράσεις ήταν παρόμοιες. Η νέα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «εξασθένησε» παίρνοντας «μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Ραλφ Στέγκνερ, ένας από τους αντιπροέδρους του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και από το οποίο προέρχεται ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Άντον Χοφράιτερ, επικεφαλής των βουλευτών των Πρασίνων, εξέφρασε από την πλευρά του λύπη για «ένα πολύ κακό σημάδι για τη διαδικασία εξόδου» του Λονδίνου από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις